Sreda 30.11.2011.
17:07
Mondo

Novi "Fijat" iz Kragujevca liči na "fiću"

Izgled novog modela do sada je čuvan u strogoj tajnosti, a od građana Srbije videli su ga samo najviši zvaničnici poput predsednika Borisa Tadića i bivšeg ministra Mlađana Dinkić.

Novi model “Fijata” biće dugačak oko četiri metra i u velikoj meri liči na “fijat 500”
 

Radni naziv modela i dalje je L0 odnosno “el zero”, a imaće nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih “Fijatovih” modela. Tako prednji deo prilično podseća na "fijata 500“. I na novom automobilu biće ugrađivani dvostruki unutrašnji kružni farovi koji su proslavili “fiću”, piše "Blic".

Četvrtasti retrovizori čija je ugradnja počela još na modelu “panda” naći će se i na “el zeru”. Takođe, sa “una” i “pande” biće preuzeti štitnici na vratima, a “uno” će “pozajmiti” kao ideju i dodatak od crne plastike na branicima.

Na zadnjim vratima biće hromirana ručica za otvaranje prtljažnika, a na prednjem delu hromirani ukras sa logom italijanske fabrike.

“Fijat” planira da “el zero” proizvodi i u takozvanoj treking verziji, odnosno verziji znatno izdignutoj od zemlje u odnosu na osnovni model i sa dodatnim crnim profilima na karoseriji.

Ideja italijanskog proizvođača jeste da novi model bude zamena za “fijat ideju” i “lanča muzu”, a predstavljaće i zamenu za “fijat multiplu” kada se 2013. bude pojavila verzija “el zera” sa sedam sedišta. Procena struke jeste da je reč o važnom modelu za uspeh “Fijata” u takozvanom B segmentu tržišta gde je konkurencija najveća.

Radnici “Fijatove” fabrike u Kragujevcu uveliko prolaze obuke u pogonima te kompanije u Poljskoj i Italiji. Takođe, više stotina italijanskih stručnjaka boravi u Srbiji kako bi rekonstruisali fabriku i radili na montiranju nove opreme koja stiže iz nekoliko zemalja. Planirano je da do 2015. bude dostignuta godišnja proizvodnja od 200.000 komada.

2024 © - Vesti online