Sreda 30.11.2011.
17:59
Beta

Protest zbog napada Kfora na srpske novinare

Pripadnici Kfora su u Jagnjenici sa razdaljine od 20 metara gumenim mecima pucali u grupu od desetak izveštača i snimatelja srpskih redakcija
 

U saopštenju, UNS je naveo da su "pripadnici Kfora u utorak oko 16 sati u Jagnjenici sa razdaljine od 20 metara gumenim mecima pucali u grupu od desetak izveštača i snimatelja srpskih redakcija, iako im je moralo biti jasno da je reč o novinarima na radnom zadatku". Prema UNS-u, to se desilo odmah nakon što je Kfor ispalio nekoliko patrona suzavca na lokalne Srbe koji su postavljali novu barikadu u Jagnjenici.

"Čim se situacija raščistila, grupa novinara u kojoj su bili reporteri dnevnih listova Pres i Kurir, kao i snimatelji više beogradskih televizija, prišla je da snimi novu barikadu", naveo je UNS i dodao da su ih vojnici Kfora zasuli gumenim mecima bez ikakvog upozorenja. Niko od novinara nije povređen, navodi se u saopštenju i dodaje da su pogođena dva lokalna srpska civila koji su bežali zajedno sa novinarima.

UNS je ocenio da je Kfor upotrebio nepotrebnu i neproporcionalnu silu protiv novinara i naveo da će tražiti i od međunarodnih organizacija za zaštitu novinara da protestuju zbog toga što Kfor ugrožava živote novinara.

2024 © - Vesti online