Sreda 30.11.2011.
15:47 >> 16:55h
B92

"Barikadama se ne brane srpski interesi"

Boris Tadić

"Kada je u pitanju sever Kosova i Kosovo uopšte, postoji sitemski problem.

O tome je govorio Karl Bilt, o tome govore danas zvaničnici EU, taj problem ne možemo stavljati pod tepih, moramo ga rešavati", rekao je Tadić posle sastanka sa predsednikom Rebublike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Tadić je kazao da su barikade bile spontane i imale su smisla kada su vlasti u Prištini krenule u unilateralne akcije u julu i rekao, odgovarajući na optužbe pojedinih političkih krugova u Srbiji, da je laž da je on inicirao postavljanje barikada.

"Tada sam jasno rekao da dajem podršku otporu građana nasilnim reakcijama Prištine, ali da je to podrška za miran protest i nije smela niti sme da se upotrebljava sila", rekao je predsednik Srbije.

"Nijednim aktom niti gestom ne smemo da dovodimo u pitanje stanovništvo srpske niti bilo koje druge nacionalnosti. Kada bi se desilo da neko izgubi život na barikadama, to bi dramatično umanjilo našu mogućnost da branimo legitimne nacionalne i državne interese Srbije", kazao je Tadić.

Tadić je podsetio da je predstavnicima Kfora uputio zahtev da ne pokušavaju nasilno uklanjati barikade, jer bi to bilo rizično s obzirom na to da je uzrok postavljanja barikada sistemski vezan za problem Kosova.

Lideri sa severa ne smeju da se zaklanjaju iza naroda

Tadić je poručio da lideri Srba na severu Kosova ne smeju da se kriju iza građana, već da moraju da preuzmu odgovornost za deeskalaciju situacije, a da Kfor ne sme da se upušta u besmislene pokušaje uklanjanja barikada jer iza njih uvek izniknu nove barikade.

"Lideri Srba moraju iskazivati odgovornost i ne smeju se zaklanjati iza naroda. To niko ne sme da radi odluke moraju da donose oni koje građani biraju, zato i postoji demokratija. Ja sam pozvao građane i njihove političke lidere i preuzeo na sebe odgovornost", rekao je Tadić.

Podsetimo, Tadić je pozvao Srbe s Kosova, nakon poslednjeg sukoba sa snagama Kfora, da se sklone sa barikada.

2024 © - Vesti online