Sreda 30.11.2011.
16:32
Beta

Subvencije opstaju, uprkos štednji?

Nebojša Ćirić

"Budžet treba da određen deo novca predvidi za likvidnost privrede, a najbolje bi bilo da pomoć dobiju određeni sektori gde radi veliki broj ljudi ili proizvodnja koja treba da bude očuvana, bez obzira da li se radi i državnim ili privatnim firmama", istakao je Ćirić.

Subvencije su, kako je naveo, od 2002. do 2009. padale sa šest na tri i po milijarde dinara, ali su u 2010. u 2011. povećane zbog krize na četiri milijarde.

U budžetu bi, prema njegovoj oceni, trebalo da ostanu i podsticaji za investicije, jer se pokazalo da to daje dobre rezultate.

"Činjenica je da smo uspeli da privučemo više investicija nego zemlje u regionu sa kojima se u toj oblasti 'borimo' - Bugarska, Hrvatska, Rumunija, pokazuje da je ta stimulacija daje rezulate", istakao je Ćirić.

Ministar ekonomije je dodao da budžet za 2012. godinu treba da predvidi i rashode za razvoj infrastrukture jer je više od 95 odsto investicija koje su došle u Srbiju na Koridoru 10 ili u blizini tog autoputa.

"Infrastruktura je primarna za privlačenje investicija i razvoj regiona", rekao je Ćirić.

On je predložio smanjenje nameta na zarade, ali je naglasio da je povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) jedno od rešenje da bi se ta mera sprovela.

Do kraja manadata ove vlade, prema rečima Ćirića, neće biti poreske reforme, ali će sledeća vlada, kako je istakao, sa tim morati da se suoči.

2024 © - Vesti online