Sreda 30.11.2011.
15:29
Blic

Severna Koreja: Napreduje reaktor

Pjongjang je pozvao i na nastavak međunarodnih razgovora koji imaju za cilj odustajanje Severne Koreje od nuklearnog programa u zamenu za obimniju ekonomsku pomoć i međunarodno priznanje. Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja, međutim, insistiraju da Pjongjang predhodno pokaže dobru volju preduzimanjem konkretnih koraka nuklearnog razoružanja.

"Izgradnja eksperimentalnog reaktora na laku vodu i nisko obogaćenog uranijuma radi snabdevanja potrebnim sirovinama napreduju brzo", navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u Pjongjangu koje je prenela agencija KCNA.

U njemu je ponovljen poziv za obnavljanje razgovora šest država o nuklearnom problemu i rečeno da Sever "može da uveri svet u miroljubivu prirodu tih aktivnosti kroz Međunarodnu agenciju za atomsku energiju".

Raste zabrinutost Južne Koreje i Zapada Pjongjang razvija drugi način za proizvodnju nuklearnog oružja

Razgovori šest država su prekinuti 2008. kada je Sever odbio zahtev SAD i Seula da dozvoli sveobuhvatnu inspekciju kako bi se proverili realizovani koraci po dogovoru o razoružanju iz 2005.godine.

Diplomate Severa i SAD sastali su se prošlog meseca u nastojanju da pronađu način za obnavljanje razgovora. Američki pregovarači su rekli da je tom prilikom postignut napredak ali ne i suštinski proboj za nastavljanje zamrznutih pregovora.

I severokorejski vođa Kim Džong-il ponovio je poziv za nastavak razgovora šest strana, koje je njegova zemlja napustila pre više od dve godine.

Novi način obogaćivanja uranijuma može omogućiti Severnoj Koreji drugi put za pravljenje atomske bombe uz postojeći sa plutonijumom.

Analitičari kažu da je dogovor iz 2005. nejasan u pogledu obogaćenog urana jer ga ne spominje i smatraju da bi to Pjongjang mogao da iskoristi za proizvodnju atomskog oružja.

2024 © - Vesti online