Sreda 30.11.2011.
11:43
Beta

Štrajk paralisao Veliku Britaniju

Širom zemlje je zakazano više od 1.000 protestnih okupljanja, što će uticati na rad škola, bolnica, aerodroma, luka i kancelarija vladinih činovnika.

Biće otežan rad sudova, centara za zapošljavanje, savetovanje i polaganje vožnje, biblioteka i drugih javnih službi, a tri četvrtine škola biće pogođeno štrajkom nastavnika, pokazuju preliminarne vladine procene.

Sindikati ne žele da radnici odlaze kasnije u penziju i plaćaju veće doprinose za penziono osiguranje

Britanska vlada je saopštila da se demonstracijama "neće postići ništa" i pozvala je na dalje razgovore o najavljenim reformama.

Državni sekretar britanske vlade Frensis Mod ocenio je da su protesti "neodbranjivi i pogrešni".

- Dok se razgovori nastavljaju, pozvao bih radnike u javnom sektoru da sami prouče ponudu umesto što slušaju retoriku sindikalnih vođa - rekao je Mod, ocenivši da se radi o "vrsti penzija koju tek poneko u privatnom sektoru može da uživa".

Ministarka finansija laburističke vlade u senci Rejčel Rivz rekla je sinoć BBC-u da Laburistička partije na podržava proteste.

- Ne podržavamo štrajk, jer štrajk je znak neuspeha. Ali, takođe smatramo da vlada mora da pruži nešto više slabije plaćenim radnicima u javnom sektoru. Oni su upravo videli da će njihove plate u suštini biti zamrznute na još dve godine. Razumemo zašto oni štrajkuju, jer se u suštini radi o povećanom poreskom opterećenju radnika u javnom sektoru - rekla je Rivzova.

2024 © - Vesti online