Sreda 30.11.2011.
10:11
24sata.rs

Proradio vulkan u Ekvadoru, počela evakuacija

Erupcija vulkana Tungurahua
 

Vlada je upozorila oko 700 stanovnika koji žive pored vulkana Tungurahua da napuste područje što je pre moguće. Erupcija je krenula iz samog jezgra vulkana Tungurahua, saopštili su stručnjaci ekvadorskog Instituta za geofiziku.

Vlasti ove južnoameričke države zabrinute su što se vulkanska masa veoam brzo pomera - brzinom od 450 milja na sat. Lava koju izbacuje vulkan visok 5.023 metra dostiže temperaturu od 1.000 celzijusa.

Aktivnosti vulkana dostigle su, za sada, takozvani žuti nivo uzbune i kreću se ka narandžastom, što je samo jedan nivo niže od najvišeg - crvenog.

Lepo vreme prošlog ponedeljka omogućilo je naučnicima da pažljivije posmatraju lavu i tempo njenog izlaženja.

- Karakteristično za ovu lavu je da izbacuje stene u visinu od 300 metara iznad kratera, koje padaju okolo po obodima vulkana - rekli su u Institutu.

To je podstaklo vlasti da prošire oblast ugroženosti na 84 milje jugoistočno od Ekvadorske prestonice.

Reč je o retko naseljenom području koje uključuje svega nekoliko sela, rečeno je u Nacionalnom sekretarijatu za vanredne situacije. Vlasti su pripremile skloništa u okoplini evakuisane zone, a vojsci je naloženo da bude u pripravnosti ukoliko se od nje zatraži pomoć.

Godine 1990, nekoliko sela u blizini ovog vulkana evakuisano je, uključujući i turistički grad Banos sa 15.000 stanovnika. Čekali su godinu dana da se vrate u svoje domove.

2024 © - Vesti online