Utorak 29.11.2011.
22:22
B92

Hag kritikuje Šveđane zbog istine o Srebrenici

Srebrenica - muslimanska predstava za podsticanje napada na Srbe
 

STV je još u avgustu emitovala dokumentarac "Grad koji je žrtvovan" i od tada je meta kritika Bošnjaka koji žive u Švedskoj da je "žrtvovala istinu".


Prema švedskom dnevnom listu Dagens niheter, protesti su dospeli i do Haškog tribunala, koji je u pismu oštrog tona direktorki STV-a Evi Hamilton podsetio na nekoliko svojih presuda u kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.


Međunarodni krivični tribunal za zločine na prostoru bivše Jugoslavije takođe je naveo da postoje jasni dokazi da je većina žrtava nastradala masovnom egzekucijom, a ne u borbi.


Državni sekretar u švedskom ministarstvu za integracije Jasenko Selimović jedan je od onih koji je optužio STVA za "poricanje genocida", prenosi švedski informativni portal na engleskom jeziku "Lokal".


U filmu norveškog autora tvrdi se da je Izetbegović žrtvovao Srebrenicu da bi podstakao Zapad na napad na Srbe, a sve uz podršku Amerikanaca.


Prema mišljenju Selimovića, film opisuje haškog optuženika Ratka Mladića kao "dobrog momka" koji pokušava da pronađe rešenje za situaciju u Srebrenici 1995. i navodi na zaključak da su se snage NATO borile na strani muslimana u BiH.

2024 © - Vesti online