Utorak 29.11.2011.
20:31 >> 21:41h
Novi magazin, Beta, Srna

U Jagnjenici povređeno 30 vojnika Kfora

Dvadeset i pet vojnika snaga NATO na Kosovu je u ponedeljak povređeno tokom sukoba sa kosovskim Srbima, piše u izveštaju
 

"Ustrelne rane, rane od šrapnela, prelomi i opekotine ne nastaju tokom legitimnih demonstracija", ukazuje Kfor i ističe da demonstranti ne protestuju legitimno ako koriste pištolj, ručno napravljenu bombu i ako bacaju molotovljev koktel.

“Dalja upotreba nasilja od strane onih koji ugrožavaju bezbedno okruženje i život svih, nije prihvatljiva. Kfor će preduzete sve odgovarajuće mere da osigura bezbednost svih ljudi na Kosovu, ali i svojih vojnika,”- upozorili su. Kfor će upotrebiti sva dostupna sredstva u slučaju životne opasnost, dodaje se u saopštenju i navodi da je jučerašnja operacija uklanjanja barikade koju je izveo Kfor, išla po planu.

Kfor je sprovodio svoj mandat ponovnog uspostavljanja slobode kretanja za sve, podsećaju i dodaju da je operacija bila uspešna i obavljena bez nasilja prema demonstrantima.

“Kasnije su demonstranti napali pozicije Kfora i naneli povrede koristeći malokalibarsko oružje, eksplozivne naprave i molotovljeve koktele. Kfor je uvek priznavao pravo ljudima na severu Kosova da protestuju legitimno kao što je to slučaj bilo gde u svetu”. Međutim, ono što se dogodilo juče su bili činovi nasilja kojima nema mesta u legitimnim protestima, smatraju u Kforu.

Ambasadori zapadnih zemalja osudili napade na Kfor

Ambasadori većine zapadnih zemalja osudili su danas u Savetu bezbednosti UN napade na vojnike Kfora na severu Kosova u kojima je povređeno više desetina
vojnika međunarodnih snaga. 

Bez saglasnosti o odgovornosti

Stalne članice Saveta bezbednosti UN osudile su nasilje na Kosovu, ali su podeljene u vezi s tim ko je za nasilje odgovoran. Ruski ambasador Vitalij Čurkin optužio je Kfor za selektivno sporovođenje mandata, dok Priština i SAD za sukobe krive paralelne institucije.

Na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu, zamenica stalnog predstavnika SAD u UN Rozmeri Dikarlo rekla je da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da se težnja za uspostavljanjem carinskog prostora ne može smatrati jednostranim potezom pošto je Srbija priznala kosovski carinski pečat. Rozmeri Dikarlo je pozvala Vladu Srbije da hitno zatraži uklanjanje barikada i podrži vladavinu prava na Kosovu. Ona je osudila nemire na severu Kosova i povređivanje i ranjavanje vojnika Kfora.

"Savet bezbednosti treba da bude jednoglasan u osudi napada na vojnike Kfora i pohvali vojnike Kfora za minimalnu upotrebu sile", rekla je Dikarlo i pozdravila nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignute sporazume i pozvala obe strane da pokažu fleksibilnost u dijalogu.

Ambasador Velike Britanije u UN Filip Parnham ocenio je da na severu Kosova vladaju kriminal, nezaposlenost i nedostatak bezbednosti i pozvao vladu Kosova da pokaže privrženost vladavini prava. Parnham je ocenio da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni "nelegalnim barikadama" koje, prema njegovim rečima, treba odmah ukloniti.

Predstavnik Francuske Žerar Aro je naveo da su nastavak razgovora između Srbije i Kosova i uspostava reda na prelazima pozitivni koraci koje treba pozdraviti. Aro je dodao da Beograd i Priština moraju da nastave razgovore na konstruktivan način i da se uzdrže od svih izjava koje bi pogoršale situaciju.

Ambasador Nemačke u UN takođe je osudio povređivanje i ranjavanje vojnika Kfora i kao pozitivan korak ocenio nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

2024 © - Vesti online