Utorak 29.11.2011.
17:56
Beta

Velika Britanija osudila upad u ambasadu u Teheranu

Demonstranti su ispred ambasade spaljivali britanske zastave i sukobili se s policijom tokom protesta koji su organizovale studentske grupe
 

U zgradu ambasade ušlo je više desetina demonstranata koji protestuju zbog sankcija Iranu uvedenih zbog kontroverznog nuklearnog programa te zemlje. Demonstranti su ispred ambasade spaljivali britanske zastave i sukobili se s policijom tokom protesta koji su organizovale studentske grupe. Policija je uspela da povrati kontrolu kod ambasade, ali je nešto kasnije oko 300 demostranata ušlo u rezidenciju britanskog ambasadora u drugom delu Teherana.

Iranska novinska agencija Mehr javila je da je osoblje ambasade napustilo zgradu kada su ušli demonstranti, ali i da su oni uzeli kao taoce šest zaposlenih. Agencija nije navela nacionalnost navodnih taoca. Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Iran ima "jasnu obavezu" prema međunarodnom pravu da štiti diplomate i njihove kancelarije.

"To je potpuno neprihvatljivo i mi to osuđujemo", navodi se u saopštenju.

Britansko ministarstvo je navelo da je u diplomatsko predstavništo ušao "znatan broj" demonstranata koji su se divljački ponašali, ali nije iznelo detalje o šteti ili o tome da li je diplomatsko osoblje bilo u ambasadi. Demonstranti su tražili zatvaranje britanske ambasade nazivajući je "špijunskom jazbinom", poput ekstremista koji su napali američku ambasadu u Teheranu 1979. posle čega su 52 taoca držali 444 dana.

2024 © - Vesti online