Utorak 29.11.2011.
17:19
Beta

Administracija u MUP-u ostaje bez beneficija

Ministar unutršnjih poslova: Ivica Dačić
 

"Ne može sekretarica i šalterski službenik u MUP-u koji nema policijska ovlašćenja da ima iste beneficije kao policijski službenik koji interveniše na ulici i protiv organizovanog kriminala", kazao je Dačić u Skupštini Srbije u raspravi o amandmanima na izmene Zakona o policiji.

On je rekao da će MUP od sada imati policijske službenike i administraciju, koja će imati status državnih službenika, a koja je do sada imala status policijskog službenika i beneficirani staž.

"U tom pogledu je potpisan poseban kolektivni ugovor koji važi za policijske službenike. Za druge zaposlene (u MUP-u) će važiti kolektivni ugovor za državne službenike i nameštenike", kazao je Dačić.

Ministar je naveo da će osnovica plata za policijske službenike biti izjednačena sa osnovicom plata za profesionalne vojnike.

Dačić je kazao da policijski službenici nisu imali pravo na naknadu za prekovremeni i noćni rad i rad na praznik za razliku od, na primer, ljudi iz pravosuđa. Prema njegovim rečima, biće donet i novi pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u MUP-u.

Dačić je kazao da su izmene Zakona o policiji usledile zbog radno - pravnog položaja policijskih službenika, a da će tek uslediti izmena zakona koja se odnosi na način rukovođenja, policijska ovlašćenja i način upotrebe prinude.

Kako je naveo, predložene izmene Zakona o policiji dugo su bile predmet razmatranja sindikata, pravnika i različitih ministarstava.

Vlada Srbije prihvatila je amandman poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija na izmene Zakona o policiji koji predviđa da građanima sa dvojnim državljanstvom bude omogućeno da rade u MUP-u.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, koji je podržao predloženi amandman SPS-JS, kazao je da to rešenje rezultat dogovora SVM i ministra Dačića.

Pastor je u skupštinskoj raspravi rekao da će taj amandma, ako ga podrži parlament, predstavljati ogroman korak da Zakon o policiji ne bude diskriminatroski.

2024 © - Vesti online