Utorak 29.11.2011.
14:41
Beta

Psihijatri: Brejvik je bio neuračunljiv

Anders Bering Brejvik počinio je stravičan zločin na ostrvu Utoja u Norveškoj
 

Ako ta informacija bude potvrđena, to će značiti da desničarski ekstremista koji je pre četiri meseca ubio 77 osoba ne može da bude osuđen na zatvor, već da će biti smešten u psihijatrijsku ustanovu.

"Psihijatri koje je odredio sud su zaključili da je Anders Bering Brejvik bio bolestan kada je ubio 77 ljudi", navodi list, ne otkrivajući izvor informacija.

Dvojica psihijatara, Sine Serhajm i Torgajr Husbi, podneli su svoj izveštaj danas sudu u Oslu. Zaključci iz izveštaja biće saopšteni danas na konferenciji za novinare.

Psihijatri su ocenili da Brejvik boluje od "psihoze", mentalnog stanja koje je u trenutku napada izmenilo njegovu sposobnost rasuđivanja. Njihov izveštaj na 240 stranica analiziraće medicinsko-pravna komisija kako bi se uverila da ispunjava sve profesionalne uslove.

Ipak, poslednju reč o krivičnoj odgovornosti Andersa Beringa Brejvika daće sud, koji u većini slučajeva poštuje preporuke eksperata.

Sud u Oslu je 14. novembra Brejviku produžio pritvor za 12 sedmica. Anders Bering Brejvik (23) je 22. jula najpre aktivirao automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro ljudi, a zatim je pucao i ubio 69 osoba u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, oko 40 kilometara udaljenom od Osla.

Brejvik je priznao izvršenje oba napada i naveo da je delovao sam, a kao motiv je naveo protivljenje socijalno-liberalnoj ideologiji i doseljavanju muslimana u Evropu.

2024 © - Vesti online