Utorak 29.11.2011.
12:11
Beta

Decu držali u zatočeništvu da ih zao svet ne bi pokvario

Deca od rođenja nisu provirila van stana, ne znaju šta su igračke i svet oko njih

Dečak i devojčica su od rođenja živeli zatvoreni u stanu u centru Praga, majka ih je rodila kod kuće, pa nemaju ni krštenice niti su prijavljeni lekaru.

Policija ih je otkrila sasvim slučajno, kada je na žalbu suseda došla da interveniše u tom stanu još proletos, ali za slučaj je javnost saznala tek sada, kada je presuđeno ko će biti staratelj dece.

"Brat i sestra su fizički bili u redu ali vidljiva je duševna deprivacija. Izgleda da kod kuće nisu imali nikakve igračke, na nogama nikada nisu imali cipele a nisu umeli da koriste ni pribor za jelo", kazao je pedijatar koji je pregledao decu.

"Roditelji su bili uvereni da se odlično brinu o deci. Izolovali su ih navodno u nastojanju da ih zaštite od zlog sveta", kazala je socijalna radnica koja prati slučaj.

Psiholozi i dečiji lekari slažu se da će posebno kod starijeg deteta takva izolacija ostaviti velike posledice.

"Deca su poverena starateljskoj porodici. Prebacivanje u novu sredinu su savladali bez vidljivih problema i polako se adaptiraju", kazao je portparol Okružnog suda u Pragu koji je odlučio da decu poveri babi i dedi.

Roditelji, koji su poklonici alternativnog životnog stila, za decu su izgubili potpuno interesovanje. Policija za sada nije saopštila da li će biti optuženi za zanemarivanje brige o detetu.

2024 © - Vesti online