Utorak 29.11.2011.
10:18
Beta

Kinezi osvajaju svet vakcinama

Niko nema kapacitete kao Kina za masovnu proizvodnju jeftinih vakcina

Verovatno će potrajati dok neki delovi sveta ne postanu spremni da prihvate kineske proizvode kakve su vakcine, posebno imajući u vidu skandale sa hranom i lekovima u toj zemlji.

Ipak, kineski ulaz na farmaceutsko tržište označiće "promenu igre", smatra Nina Švalbe iz Udruženja GAVI, koje svake godine kupuje vakcine za 50 miliona dece u svetu.

"Sa entuzijazmom čekamo potencijalni ulazak kineskih proizvođača vakcina", kazala je ona.

Kinesko umeće pravljenja vakcina dospelo je u žižu svetske javnosti 2009, kada je jedna od njenih kompanija za samo 87 dana napravila prvu delotvornu vakcinu protiv svinjskog gripa, dok se taj novi virus širio svetom. U prošlosti, nove vakcine uvek su se pravile u SAD i Evropi.

Kineske vakcine, zbog niske cene, trebalo bi da stignu do sve dece na svetu

Takođe, u martu ove godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je kineska agencija za bezbednost lekova ispunila međunarodne standarde u oblasti propisa o vakcinama. To je otvorilo vrata za kineske vakcine da konkurišu za odobrenje SZO posle čega ih mogu kupiti agencije UN i udruženja GAVI.

"Kina je velika sila za proizvodnju vakcina", sa više od 30 kompanija koje imaju godišnji kapacitet proizvodnje od blizu milijardu doza - najveći u svetu, navode u kineskoj Administraciji za hranu i lekove.

Ipak, mnogo je potrebno da bi se ulilo poverenje u kineske vakcine u inostranstvu, smatra Helen Jang iz kompanije Sinovak koja je napravila prvu vakcinu protiv svinjskog gripa.

Za Kinu će narednih nekoliko godina biti ključno, pošto će kompanije unaprediti postrojenja i procedure kako bi ih uskladile sa bezbednosnim i standardima kvaliteta - što je proces koji će biti skup i nimalo jednostavan. Potom će vakcine biti poslate zdravstvenoj agenciji UN na odobrenje, što bi moglo da traje nekoliko godina.

2024 © - Vesti online