Utorak 29.11.2011.
03:24
Beta

Amerika spasava Evropu od krize

Herman van Rompej, Barak Obama i Žoze Manuel Barozo
 

Američki predsednik Barak Obama i vođe Evropske unije, uključujući predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, sastali su se u Beloj kući na godišnjem samitu, na kome je glavna tema trebalo da bude dužnička kriza u evrozoni.

Rešavanje sadašnje krize je "izrazito važno za našu privredu. Ako se Evropa smanji, ako je Evropa u teškoćama za nas će biti mnogo teže da ovde stvaramo radna mesta", dodao je Obama.

"Preneo sam im da su SAD spremne da učine svoj deo da pomognu EU da reši taj problem" rekao je Obama, ali nije dao detalje.

"Mi imamo interes za njihov uspeh i nastavićemo da radimo zajedno sa njima na konstruktivan način da pokušamo da rešimo taj problem u bliskoj budućnosti", rekao je Obama.

U zajedničkom saopštenju na kraju samita, koji je trajao nešto više od dva sata, SAD su pozdravile akcije koje je preduzela Unija da se bori protiv krize duga.

EU je navela u saopštenju da očekuje da SAD deluju tako da smanje svoj budžetski deficit.

"Obavezali smo se da delujemo zajedno da oživimo ekonomski rast, stvorimo radna mesta i osiguramo finansijsku stabilnost. To ćemo uraditi preduzimanjem mera koje odgovaraju na kratkoročnu brigu o rastu i budžetskoj i finansijskoj slabosti, istovremeno jačajući osnove za trajni ekonomski rast", navodi se u zajedničkom saopštenju američkih i evropskih lidera.

2024 © - Vesti online