Utorak 29.11.2011.
05:15
Beta

Savet bezbednosti raspravlja o Kosmetu

Savet bezbednosti će razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosmetu
 

Na sednici Saveta bezbednosti UN koja počinje u 17 časova po srednjeevropskom vremenu, učestvovaće ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i šef UNMIK-a Farid Zarif. U Njujorku će, očekuje se, biti i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Sve strane da se uzdrže od nasilja


Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) poziva sve strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi vodile ka nasilju i ugrožavanju stabilnosti na severu Kosova, izjavila je portparolka UN Eri Kaneko.

 

UN su pozvale sve strane da se angažuju i podrže slobodno i nesmetano kretanje pripadnika međunarodnih snaga, kao i ljudi i robe na severu Kosova. UNMIK će nastaviti da prati situaciju i u kontaktu je sa svim stranama da bi se izbegli budući sukobi, zaključila je Kaneko.

U redovnom izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Ban Ki Mun ocenjuje da su događaji vezani za administrativne prelaze "značajno doprineli pogoršanju bezbednosne situacije na severu Kosova, polarizaciji stavova i širenju jaza između zajednica na severu Kosova i institucija u Prištini".

"Razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu", ukazao je on.

Ban Ki Mun je ocenio da "dokle god problemi poput Kapija 1 i 31 ostanu nerešeni i dokle god se pitanja vezana za vladavinu prava mešaju sa statusnim pitanjima, na terenu postoji rizik od izbijanja nasilja".

"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki Mun.

2024 © - Vesti online