Ponedeljak 28.11.2011.
20:42
Beta

Zbogom SFRJ uz suze i smeh

Predstava je inspirisana filmom Volfganga Bekera "Zbogom, Lenjine" (Goodbuy Lenin), a vremenski je smeštena u period od januara 1990. godine, do 29. novembra 1991. godne, rekao je Mladenović.

Prema rečima autora, glavna junakinja komada je učiteljica koja usred vatrenog govora o očuvanju zemlje pada u komu na poslednjoj 14. sednici Saveza komunista Jugoslavije i budi se dve godine kasnije kada zemlje više nema.

U želji da joj produži život, njen sin "izmišlja" zemlju koja ne postoji, a paralela između rođene majke i majke-zemlje daje niz komičnih zapleta, kazao je Mladenović.

"Paradoksalno je da predstava pod nazivom 'Zbogom SFRJ' glorifikuje i priziva vreme ideala", kazao je Mladenović i naveo da taj komad predstavlja vezu između nove pozorišne sezone "Utopija" i prethodne "nEKst Ju" (Next Yu).

Glumica Renata Ulmanski rekla je da joj se prvi put u karijeri dogodilo da bude pozvana da učestvuje u predstavi u vreme dok je bila u formi njene lične ideje i konstatacije "Razrušili ste zemlju, a novu niste napravili".

"Zato kao glumac, kao čovek, mogu danas da stupim na ovu scenu", rekla je Ulmanski i poručila da to što posle raspada Jugoslavije nije napravljena bolja država znači da je vreme da se požuri i uradi nešto po tom pitanju, jer su već izgubljene brojne generacije.

Glumica Dara Džokić koja u predstavi glumi učiteljicu Jadranku Mitić, rekla je da tu ulogu posvećuje svim partizanima iz njene porodice koji su glavni pokretač u tumačenju tog lika.

"Igram poslednjeg dinosaurusa, utopistu, koji je verovao da se ta zemlja mogla spasiti", rekla je Džokić i dodala da je nekritički srušeno sve što je bilo izgrađeno na idealima.

Ona je ukazala na sklonost ovdašnjeg mentaliteta da ruši sve što je staro, kao i na pokušaj uključivanja u Evropsku uniju koja, kako je ocenila, predstavlja istu ideju kao i SFRJ.

"Kao da glumim u komadu o Francuskoj buržoaskoj revoluciji"

 

Glumac Miloš Biković rekao je da je predstava "Zbogom Jugoslavijo" za glumca njegovih godina epoha i deo istorije, kao i da taj komad u suštini i govori o "sudaru generacija".

 

"Pristup toj temi je pristup prošlošti koja nije deo mog života. Za mene je ova uloga isto kao i da glumim u antičkoj tragediji, ili komadu o Francuskoj buržoaskoj revoluciji", kazao je Biković.

 

On je ilustrovao svoj doživljaj komada anegdotom sa probe i čitanja teksta u kome je pogrešnim akcentom pročitao ime kampa u Kuparima kod Dubrovnika, što je nasmejalo stariju generaciju u ansamblu.

Dara Džokić je kritikovala organizatore jer je konferencije za novinare započela predstavljanjem sponzora, ističući da je ta zahvalnost neophodna, ali da je mogla biti iskazana na drugačiji način.

Na početku konferencije za novinare predstavnik sponzora pozorišta Eurobanke EFG uručio je reditelju simboličnu platnu karticu, povodom odluke te banke da zaposlenima i prijateljima Ateljea 212 dodeli 212 platnih kartica sa limitom od 212 evra.

2021 © - Vesti online