Ponedeljak 28.11.2011.
19:29
Kurir

Na Merdaru oduzimaju srpske tablice iz gepeka

Podsetimo, dogovorom o slobodi kretanja koji je već postignut u Briselu između pregovaračkih timova Beograda i Prištine predviđa se da građani Kosova mogu da koriste oznake KS sa kojima bi slobodno putovali i po centralnoj Srbiji. Međutim, većina Srba sa Kosova zbog bezbednosti odlučuje da svoja vozila registruje na RKS tablice, koje inače nisu priznate u Srbiji, a zadrži nove oznake koje izdaju srpske policijske uprave, kako bi nesmetano putovali po Srbiji.

Postoji Uredba da se tablice oduzimaju, nije precizirano da li ako su one na vozilu ili u gepeku: Bajram Redžepi
 


Na Kosovu ne postoji zakonski okvir koji predviđa da se vozačima oduzimaju nove srpske tablice, ali je to predviđeno Uredbom koju je doneo ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi. Međutim, Redžepi je KIM radiju kazao da ni Uredbom sama procedura nije najbolje precizirana.

“Postoji Uredba da se one oduzimaju, nije precizirano da li ako su tablice na vozilu ili u gepeku. To pomalo zavisi od samog policajca. Javio sam direktoru policije i on će to da ispita. U svakom slučaju Uredba da se konfiskuju je na snazi”, kazao je Redžepi, koji o eventualnom proširenju ove uredbe planira da se konsultuje sa advokatskim timom. Ministar ponavlja da su nove registarske oznake sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije nelegalne.

“Mi smo upozorili Srbiju da ne može da izdaje nove tablice sa prefiksima gradova Kosova i naša Uredba je legalna i na snazi je. I uvek će se konfiskovati”, upozorava Redžepi.

Vozač u tom slučaju ima i određene posledice, osim štete koja mu je pričinjena i novca koji je potrošio na dvojnu registraciju, na Kosovu ga čeka odlazak kod sudije za prekršaje i eventualna kazna. Kakva će kazna biti ministar Redžepi nije mogao da precizira.

2024 © - Vesti online