Ponedeljak 28.11.2011.
15:03
Beta

Roditelji u Srbiji decu vaspitavaju batinom

Disciplinska šljaga draga srpskim roditeljima

"Oko 34,7 odsto roditelja u Srbiji i dalje primenjuje nasilje u vaspitanju dece", kazala je Milerova na konferenciji "Mreže škola bez nasilja" u Beogradu.

Ona je pozvala da se omogući zaštita osnovnih prava deteta, i "fizičkih i psihičkih", i dodala da su različiti oblici nasilja međusobno povezani.

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović kazao je da svaki slučaj nasilja treba odmah da bude evidentiran kako bi se "predupredile još pogubnije posledice proistekle iz nereagovanja ili zataškavanja".

"Svaki slučaj učeničkog nasilja treba da bude istražen u potpunosti na osnovu konkretnih i konačnih činjenica", rekao je Obradović.

On je naveo da je problem nasilja u školama i dalje prisutan, ali u manjoj meri nego ranije, i dodao da "taj problem još nije na zadovoljavajućem nivou".

"Najbolji rezultat postiže se u školama u kojima postoji odlučnost da se o nasilju ne ćuti i gde se ono ne toleriše", dodao je ministar.

Obradović je najavio da će za sedam dana, u saradnji s Telekomom Srbije, biti otvorena telefonska linija na koju će moći da se prijave svi oblici nasilja u školama.

2024 © - Vesti online