Ponedeljak 28.11.2011.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Traži da Vojvodina bude republika

Političari u Srbiji, između ostalog, smatraju da se Veselinov malo zaneo i zaboravio da više nije ministar u Vladi i da nije kompetentan da daje ovakve izjave.

Inače, prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine treba da zauzme stav, da uvek kada se napadne element državnosti pokrajine, da se digne stepen zahteva za Vojvodinu.


- Vojvodina i Srbija su dve zemlje. Svaka zemlja treba da ima svoj naziv, a zajednički naziv za obe neka se izmisli. Porez na promet i carine naši su, a iz toga ćemo se dogovoriti o zajedničkim troškovima - poručio je Veselinov, koji je bio ministar u Vladi Srbije u vreme premijera Zorana Đinđića.


On je ocenio da bi više od 50 odsto Srba u Vojvodini, kao i većina ostalih nacionalnih zajednica, podržala referendum o tome da li Vojvodina treba da bude republika.

- U Vojvodini postoji raspoloženje za sledeći korak, a elita ćuti. Vojvodini je potrebna nova partija, partija referenduma koja zna šta je cilj - Vojvodina republika. Ideja autonomne Vojvodine unutar Srbije je "iscrpljena" i to što je prošlo gotovo sto godina otkako je Vojvodina ušla u zajednicu sa Srbijom dovoljan je dokaz za to - kazao je on.

Aleksandra Jerkov, funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (čiji je lider Nenad Čanak) za "Vesti" kaže da severna srpska pokrajina treba da ima veće nadležnosti, ali da uopšte nema potrebe da bude republika.


- Vojvodini treba više nadležnosti, ali to nikako ne treba raditi na silu. Ne mora se uopšte zvati republikom. Mi smo se još od 1999. godine zalagali za to da Vojvodina bude republika, ali smo shvatili da joj potpuna nezavisnost ne treba da bi dobila veća prava. To da više od 50 odsto stanovništva podržava ideju da budemo republika, nisam sigurna. Mislim da se radi o tome da Vojvođani podržavaju ideju da pokrajina treba da ima veće nadležnosti - objašnjava ona.
 

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da je za sve što se dešava kriva "srpska marionetska vlast".

- Vojvodina i njena nezavisnost. Samo politički slepci i neprijatelji Srbije ne vide da se plan separatista polako ostvaruje. Kada se završi sa Kosovom, prećiće se na Rašku, pa na Vojvodinu. Mi na to upozoravamo godinama. Ovo je marionetska vlast, koja će zbog fotelje prodati i građane i državu - kaže Todorović.


Funkcioneri Liberalno demokratske stranke takođe nisu hteli da komentarišu izjave, jer kako nam je kazao poslanik njihove stranke Zoran Ostojić "LDP ima svoj program, i ne interesuje ga tuđ".

 Todorović: Treba da bude u zatvoru

 

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da "niko u Srbiji ne treba ozbiljno da shvati Veselinovu izjavu, jer je ovo način da se dodvori gazdama da ne bi trunuo u zatvoru"

.
- Veselinov pre svega treba da bude u zatvoru, jer je prošao kroz crveno svetlo dok je bio ministar u Đinđićevoj vladi i ubio je 32-godišnju Katarinu Marić. Lagao je na sudu, tvrdio da je vozilo prošlo kroz zeleno svetlo kada je došlo do nesreće. Hoće da se izvuče, pa se dodvorava gazdama ovakvim izjavama, da ne bi bio iza rešetaka - kaže Todorović za naš list. 

 

Traži i himnu za pokrajinu

 

Veselinov je na skupu kazao da se Srbija plaši nezavisne Vojvodine, i zato joj je zabranjeno da ima himnu.

 

- Sada nam ovu bednu i crknutu autonomiju napadaju. Napadaju i zastavu Vojvodine i grb. Krivo im je što grb sadrži tri grba, Srema, Banata i Bačke iz 1848. Besmisleno je da Vojvodina nema himnu. Ko zabranjuje vladi Vojvodine da raspiše konkurs za himnu? 'Grobari', navijači Partizana, imaju himnu, preduzeća imaju zastave - naveo je Veselinov i dodao da u Srbiji vlada "manijakalni strah od samostalnosti Vojvodine". 

 

Zaboravio da nije na vlasti

 

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, partije koja je omogućila veću autonomiju Vojvodini, sada kaže da je "Veselinov hteo da privuče medijsku pažnju, i da nije nikakav faktor da bi imao pravo da daje ovakve izjave".


- Ne znam šta radi taj čovek sada? Ko je on da govori o sudbini Vojvodine? Mora da je zaboravio da više nije u Vladi? Svašta. Nebitno je šta izjavljuje, jer nije nikakav politički faktor - kaže Milivojević.

2024 © - Vesti online