Ponedeljak 28.11.2011.
06:03
Press

Ministri se plaše Vladinih aviona

Foto: Ilustracija
 

"Press" piše da Vlada do kraja mandata ipak neće kupiti novu letelicu, iako su finansijska sredstva za tu namenu predviđena u budžetu. Razlozi za odustajanje od kupovine novih aviona su ekonomska krize, ali kako navodi izvor lista, strah od osude javnosti.
 

U Vladi sumnjaju da taj potez ne bi dobio podršku građana, a posebno je problematično upustiti se u tu skupocenu avanturu pred izbore.

Sagovornici lista ističu, da je na zasedanjima Cvetkovićevog kabineta, kupovina novog aviona bila najčešća tema u protekle tri i po godine, ali da je uvek prevagnuo većinski stav da se sačeka sa tom investicijom.

Državni vrh će do daljeg leteti u jednom od dva Vladina aviona - "falkon 50" ili "lir džet", koji su uglavnom skloni kvarovima.

Avio-služba u svojim finansijskim planovima već godinama predlaže kupovinu letelice. Ideja je bila da se avion kupi na kredit, za koji bi bila data garancija države u iznosu od 3,3 milijarde dinara, odnosno oko 30 miliona evra.

Najvišim funkcionerima Srbije za sva službena putovanja na raspolaganju su dva aviona koji su već u višedecenijskoj upotrebi. Glavna vladina letelica je "falkon 50", koji je star 30 godina, a godišnje prosečno ima čak 150 "državnih" letova.

Za kraća putovanja po Evropi i manje delegacije, do šest putnika, ministri koriste "lir džet", koji je proizveden pre tačno dve decenije.


Zbog problema sa avionima pre nekoliko meseci je Vladin avion, kojim je premijer Mirko Cvetković poleteo za Sofiju, morao posle samo 15 minuta leta da bude hitno vraćen u Beograd zbog kvara usled tehničke neispravnosti.

Takođe je povratak šefa diplomatije Vuka Jeremića iz Pariza kasnio je više od tri sata zbog kvara na Vladinom avionu "lir-džet".

Prilikom posete premijera Cvetkovića Pragu iskrsli su problemi sa uređajima za sletanje po magli, te je delegacija umesto u Prag sletela u Karlove Vari. "Falkon" kojim je ministar odbrane Dragan Šutanovac išao za Bagdad kasnio sa poletanjem zbog kvara.

2024 © - Vesti online