Ponedeljak 28.11.2011.
04:37
Večernje novosti

Homen nudi odštetu za "otporaše"

Slobodan Homen: Ministarstvo podržava smenu sudije, koja je oslobodila krivice Marka Miloševića
 

"Novosti" pišu da je Homen Nebojši Sokoloviću i Momčilu Veljkoviću, na sastanku koji su imali u petak, predložio da odštetu ne traže u Strazburu, već od Ministarstva pravde.

- Homen je upoznat sa ovim slučajem, jer je on napisao našu tužbu pre 11 godina, zajedno sa advokatom Borovićem, kaže Momčilo Veljković za "Novosti".
 

Veljković navodi da je Slobodan Homen obećao da će se potruditi da se ceo predmet vrlo brzo dostavi Visokom savetu sudstva na ramatranje.

Ukoliko se oslobađajuća presuda potvrdi i na Apelacionom sudu, to znači da će se višemilionski sudski troškovi platiti iz republičkog budžeta. Pošto je ovaj proces trajao 11 godina, ukupni sudski troškovi iznosiće oko 10 miliona dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen potvrdio je da se sreo sa Veljkovićem i Sokolovićem.

- Ministarstvo pravde je podržalo smenu sudije Gordane Vidojković, jer je cilj reforme pravosuđa i bio da dođemo do efikasnog sudstva u kojem predmeti neće zastarevati. Smatram da probleme treba rešavati ovde, a ne u Strazburu, i zato će Ministarstvo pravde i isplatiti tu odštetu, rekao je Homen.

Inicijativu za razrešenje sudije Gordane Vidojković, Sokolović i Veljković podneli su i u ime trećeg pretučenog, pokojnog Lukovića. Njegovoj porodici je onemogućeno je da nastavi gonjenje nakon njegove pogibije, uz obrazloženje da se za tako nešto nije na vreme izjasnila.

2024 © - Vesti online