Nedelja 27.11.2011.
16:12
Fonet

Pakistan blokirao NATO, vojnici strahuju od islamista

Vozači kamiona koji prevoze gorivo i namirnice za NATO trupe u Avganistanu izjavili su danas da ih blokada pakistanske granice, koju je uvela vlada u Islamabadu, izlaže riziku od napada islamskih ekstremista.

Blokada kao odmazda za ubistvo vojnika


U međuvremenu, pakistanski ministar spoljnih poslova Hina Rabani Kar rekao je telefonom američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je napad na pakistanske vojnike u subotu, za koji Islamabad tvrdi da ga je izveo NATO, negirao sav napredak u narušenim odnosima dve zemlje saveznice.


Kako je saopšteno iz kancelarije pakistanskog premijera, Kar je rekao Klinton da je napad neprihvatljiv, da je njime iskazano potpuno nepoštovanje za ljudske živote i da je taj postupak raspalio bes u zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Pakistan je u znak odmazde takođe naredio američkoj vojsci da u roku od 15 dana napusti vojnu bazu u provinciji Baluhistan koju ona koristi za svoje bespilotne letelice.

 

NATO: Izvinite, tragičan incident, desilo se

Generalni sekretar Alijanse Andres Fog Rasmunsen, izjavio je da je da je ponudio saučešće pakistanskom premijeru.

On je rekao da je taj incident "za žaljenje" i da je pisao pakistanskom premijeru Jusafu Razi Gilaniju kako bi istakao da je smrt pakistanskih vojnika "neprihvatljiva i za žaljenje, kao i smrt Avganistanaca i osoblja međunarodnih snaga".

"To je bio tragičan nenameran incident", rekao je Rasmunsen u saopštenju i dodao da potpuno podržava NATO istragu koja je u toku. "Mi ćemo utvrditi šta se dogodilo, i izvući prave zaključke iz toga", prenela je agencija Rojters.

2024 © - Vesti online