Nedelja 27.11.2011.
11:34
Alo!

Rip-dil - kriminalni izum Srba i Hrvata

Akcijom hapšenja šestočlane srpske družine rukovodio je zamenik javnog tužioca Pjetro Montrone, a prevara je razotkrivena jer njihova žrtva nije bila dovoljno pohlepna.


- Na njegov oglas o prodaji zemljišta javila se žena iz Francuske, navodni agent za nekretnine. Biznismeni koji su bili zainteresovani za kupovinu vozili su luksuzni BMW X5 i "audi A80“, odseli su u hotelu "Savoja ekscelzior“ i bili su spremni da ponude neverovatnih 600.000 evra.

Jedino što su za uzvrat tražili jeste da im prodavac učini i promeni prvo njihovih 500.000, stečenih u Francuskoj od utaje poreza, za svojih "čistih“ 400.000 evra, nakon čega će mu oni isplatiti i drugih 600.000 za plac - saopštili su iz italijanske policije.

Preplašen ponudom za učešće u pranju novca, prodavac je pozvao policiju, a umesto njega, na sastanak na rivi su otišli agenti. Ukupno milion evra, koliko je banda donela, bilo je falsifikovano osim jednog manjeg dela kako žrtva ne bi posumnjala.

Kada je agent zatražio da pregleda sve novčanice, Stojković i Đorđević su ga oborili na zemlju pokušavajući da pobegnu sa kupoprodajnim ugovorom, ali su obojica uhapšeni, kao i ostali koji su čekali u automobilu. Svi uhapšeni imaju srpsko državljanstvo i lične karte, iako poslednjih godina žive u Francuskoj i imaju i prebivalište u Milanu.


- "Rip-dil“, kako je ovu vrstu prevare nazvala nemačka policija, bande s ovih prostora rade još od 2003. i ona podrazumeva razmenu falsifikovanog novca za pravi. Grupa u novinama i na internetu nalazi oglase o prodaji nekretnina, zemljišta, automobila, jahti, umetničkih dela, a bilo je čak i konja. Sa prodavcem kontaktira žena "agent za nekretnine“, koja ima dobre kupce kojima se žuri - objasnili su za "Alo!" u srpskom MUP-u.


Navodni kupci koriste uglavnom jevrejska, italijanska ili arapska imena kao svoje pseudonime, a predstavljaju se kao akademici, doktori, pa čak i arapski šeici. Omiljene žrtve su im Nemci i Švajcarci, a mesto kupoprodaje Milano i Torino, pošto je u Italiji dozvoljeno štampanje lažnog novca ako na njemu naznačite "fac simile-falso“.

Ojadili i Švajcarce za 20 miliona franaka

 

Nemačka policija procenjuje da godišnje oko 1.000 građana njihove zemlje bude žrtva "rip-dil“ prevare i da svako od njih izgubi između 60.000 i 100.000 evra. Osim Nemaca, najčešće žrtve su Švajcarci, a prema procenama njihove policije, švajcarski državljani godišnje "ostaju kratki“ za oko 20 miliona franaka, piše "Alo!".


- Broj žrtava ovih prevara se samo naslućuje. Naime, žrtve željne brze zarade uzimaju veliku sumu za prodaju svoje imovine, a uz to zarađuju i proviziju prilikom razmene "prljavog novca“, zbog čega i kada na kraju shvate da su ostale samo sa hrpom lažnog novca, neretko ništa ne prijavljuju policiji pošto bi i same mogle da odgovaraju za krivično delo pranja novca, a neke od njih i same su dale novac sumnjivog porekla - zaključuje izvor lista "Alo!".

"Najproduktivnija" banda zgrnula 65 miliona evra

 

Najproduktivnijom "rip-dil“ bandom smatra se ekipa Petra Nikolića (61), koji koristi pseudonim Alšeikov otac, i Dejana Todorovića (29), alias Mustafa Alšeik.

 

Smatra se da je ova grupa počinila najmanje 2.000 krivičnih dela i profitirala za više od 65 miliona evra. Mnogi su skloni i da ih po visini nelegalne zarade označe "zemunskim klanom za dijasporu".

 

Kada ih je jedan stariji nemački bračni par prijavio, Todorović im je putem telefona poručio da im je u posetu poslao prijatelje iz Kalabrije. Šefovi ove grupe se do danas nisu našli iza rešetaka.

 

2024 © - Vesti online