Nedelja 27.11.2011.
11:06
24 sata

Paralizovana Holanđanka prohodala nakon nesreće!

Kao mala, Monik je bila zaljubljeno u tenis i hokej. Sa trinaest godina ona je počela da se bavi biciklizmom, ali joj je rutinska operacija zgloba oštetila nerve, i paralizovala jednu nogu od kuka na dole, prenosi Dejli mejl.


Pošto je bila prinuđena na kretanje kolicima, počela je da se bavi parabiciklizmom.

Monik na Paraolimpijadi u Pekingu

Takmičila se na nacionalnom i međunarodnom nivou osvojivši šest evropskih i tri svetske šampionske titule.

Međutim, 2008. godine Monik je udario auto, a zbog te nesreće ona je ostala potpuno paralizovana od struka na dole. Kasnije te godine, osvojila je dve srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu predstavljajući Holandiju.

Prošle godine, dok je bila u "najboljoj formi ikad" i dok se pripremala za Paraolimpijske igre u Londonu 2012. doživela je još jednu nesreću.

Ovoga puta ona je u sudaru sa drugim parabiciklistom zbačena iz kolica. Nakon ove nesreće usledio je oporavak u toku koga je njeno telo bilo u nekoj vrsti grča.

Novi život iz nove perspektive

Odjednom, Monik je počela da oseća trnce u stopalima, a do kraja godine ponovo je hodala.

- Zaista je lep osećaj kada hodate pored nekoga i možete da pogledate osobu direktno u oči. Osećaj da stojim nakon invalidskih kolica je neopisiv jer odjednom ceo svet ima drugačiju perspektivu - rekla je Monik za "Independent".

Ona se sada takmiči na standardnom biciklu, a dospela je u vrh ženskog profesionalnog biciklističkog tima, koji broji samo 11 devojaka. Portparol njenog tima, Luk Ajseng opisao je njen oporavak jednostavno kao "čudo".


Monik sada želi da se takmiči na Olimpijadi 2016. godine ali na standardnom biciklu.

2024 © - Vesti online