Nedelja 27.11.2011.
06:34
Vestionline

Novi sukobi u Kairu, razgovori vlasti i opozicije

Masovni protesti u Egiptu
 

Jedan čovek je poginuo u sukobima ispred zgrade vlade, dva dana uoči početka prvih parlamentarnih izbora, otkako je u februaru posle masovnih demonstracija svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Maršal Husein Tantavi, koji je na čelu vladajućeg Vojnog saveta oružanih snaga, sastao se danas s opozicionim liderom, dobitnikom Nobelove nagrade za mir Mohamedom El Baradejom i bivšim šefom Arapske lige Amr Musom, koji će se verovatno kandidovati za predsednika sledeće godine.

Mohamed El Baradej
 

I novi premijer Kamal El-Ganzuri, čije je imenovanje izazvalo dodatno nezadovljstvo demonstranata koji optužuju vojsku da želi da sačuva stari režim, takođe je imao niz sastanaka u nastojanju da suzbije nezadovoljstvo, posebno među omladinom.

El-Ganzuri, nepopularan zato što je bio u vlasti za vreme Mubaraka, ponudio je omladinskim organizacijama mesta u vladi, kao i obrazovanje savetodavnnog tela koje bi bilo sastavljeno od vodećih egipatskih boraca za demokratiju i kanadidata za predsednika.

To, međutim, nije umirilo demonstrante koji više od nedelju dana protestuju. U sukobima s policijom do sada je poginulo najmanje 40 ljudi.

2024 © - Vesti online