Nedelja 27.11.2011.
03:17
Beta

Kosmet: Barikade ojačane knjigama

Foto: Ilustracija
 

Celodnevno druženje sa žiteljima severa Kosova završeno je sinoć na barikadi na glavnom mostu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je recitovana poezija srpskih književnika iz Crne Gore u šatoru, pored peći na drva.

Na barikade u severnoj Kosovskoj Mitrovici stigla su i četiri autobusa iz Beograda u organizaciji udruženja "Žekim", "Cer" i "Poeta" da podrže Srbe na severu Kosova.

Sa njima je došla i italijanska novinarka i pisac Marija Lina Veka, koja je prva progovorila o trgovini ljudskim organima u svom romanu "Vučje srce".

Grupa od 200 ljudi je barikadu sa severne strane mosta ojačala postavljanjem 3.000 knjiga. Gradska biblioteka Kosovske Mitrovice poslaće knjige, kojima je ojačana barikada, u enklave širom Kosova i Metohije.

Ivanović: Jedino rešenje - stanje pre 25. jula

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je teško očekivati da će Beograd i Priština postići dogovor za prelaze na severu Pokrajine i naveo da kao jedini izlaz iz krize vidi vraćanje na stanje pre 25.jula.

Ivanović ne veruje da će se nešto ozbljnije promeniti i u narednoj rundi pregovora dve strane.

Oliver Ivanović: Čekamo potez Euleksa
 

"Euleks mora da povuče prvi potez, pošto su oni napravili ogromnu grešku kad su se povukli sa prelaza i zapostavili osnovne obaveze. Vracanje Euleksa na prelaze i obavljanje posla kao što je bilo do 25. jula jedini je put iz te krize", kazao je Ivanović KIM radiju.

Prema njegovim rečima, u narednoj rundi razgovora biće reči, najverovatnije, o regionalnom predstavljanju Kosova. Prema njegovim rečima, rešenje za taj problem, za koji se Beograd zalaže je u postizanju asimetrije - po kojoj se Kosovo ne može predstavljati ni kao Kosovo, niti kao Kosovo Republika.

"Mora da postoji jasan prefiks koji ukazuje na vezu za Rezolucijom 1244 i koji ukazuje da je Kosovo protektorat", kazao je Ivanović.

2024 © - Vesti online