Ponedeljak 28.11.2011.
13:04
AAP

Slika bolesti na paklici duvana

Ovo je rezultat prvog zakona na svetu upravo usvojenog u Parlamentu Australije kojim se uvodi jedinstveno pakovanje iste boje i vrste slova za sve cigarete. Pored toga, kao stalno upozorenje, na pakovanjima sivomaslinaste boje će biti fotografije oštećenja izazvanih duvanom.

Vodeći u svetu protiv pušenja: Nikola Rokson


Ministarka zdravlja Nikola Rokson kaže da se novim propisima ukida još jedan od poslednjih preostalih načina za reklamiranje duvana. Po njenim rečima, ovo je ključni korak u vladinoj reformi usmerenoj protiv pušenja.


- Australija je ovim nastavila sa svojom ulogom globalnog lidera u reformi na tržištu duvana - kazala je ona.


Ranije ovog meseca, zakoni su prošli u Senatu, a u ponedeljak su dobili zeleno svetlo i u Predstavničkom domu. Podršku je izrazila i opozicija.


Velike duvanske industrije, kao što su Britiš Ameriken Tobako Australija i "Filip Moris" najavile su da će pred Vrhovnim sudom pokrenuti sudski postupak protiv zakona. Oni smatraju ove propise neustavnim jer im Vlada ukida pravo na isticanje zaštitnog znaka proizvođača, a bez odgovarajućeg obeštećenja. Laburisti, međutim, tvrdi da imaju snažnu pravnu osnovu za svoje zakone.

2024 © - Vesti online