Subota 26.11.2011.
19:31
Blic

Mediji: Darko Šarić i dalje švercuje drogu

Akciju je izvela španska policija, a uhapšen je crnogorski državljanin Božidar Martinović, rukovodilac mašinskog pogona na brodu, kod koga je kokain i nađen, piše ''Blic''.

Foto: Ilustracija

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je zaplena kokaina „zajednička akcija policija više zemalja“, ali nije naveo koji narko-klan stoji iza krijumčarenja zaplenjenog kokaina.


''Radi se o višemesečnoj zajedničkoj akciji policija Srbije, Španije, Crne Gore i Hrvatske na suzbijanju trgovine drogom. Kokain se nalazio na prekookeanskom brodu 'DS Montrose', koji je plovio iz Argentine prema zemljama zapadne Evrope, a akcija je izvedena kada je uplovio u teritorijalne vode Španije. Na taj način tamošnja policija presekla je još jedan kanal krijumčarenja droge iz Јužne Amerike, a u akciji je uhapšen rukovodilac mašinskog pogona na brodu, crnogorski državljanin Božidar Martinović, kod koga je i pronađen kokain'', rekao je ministar Dačić.

Iako ministar nije naveo ko stoji iza ove narko-pošiljke, ''Blic'' saznaje da iza organizacije krijumčarenja zaplenjenog kokaina stoje ljudi koji čine mrežu Darka Šarića.

''Akcija je samo deo aktivnosti na raskrinkavanju Šarićevog klana - kaže neimenovani izvor  iz vrha MUP-a Srbije.

On navodi i da je ovu akciju vodila Uprava kriminalističke policije MUP Srbije i da u interesu istrage nijedan detalj ne može biti saopšten.


Ova akcija, međutim, pokazuje da Darko Šarić, odbegli narko-bos, za kojim je već dve godine, od pokretanja akcije ''Balkanski ratnik“, kada je u Urugvaju zaplenjena tona i po kokaina, raspisana poternica Interpola, i dalje krijumčari kokain u Evropu. Gde je Šarić i s koje lokacije koordinira biznis, i dalje su za policiju samo pretpostavke.


''Nije isključeno da se i dalje krije u Crnoj Gori, gde je najbezbedniji, a moguće je i da je uspeo da prebegne na područje Južne Amerike, i da odatle, zahvaljujući kontaktima koje ima s tamošnjim kartelima, koji mu osiguravaju bezbednost, i dalje vodi krijumčarenje kokaina u Evropu. Među glavne Šarićeve veze u Južnoj Americi spada nekoliko naših ljudi, koji odranije tamo imaju dobre pozicije i bave se adistribucijom narkotika na veliko'', izjavio je neimenovani izvor.


Policija pretpostavlja da je 36 kilograma kokaina, koji su sada zaplenjeni, samo deo droge s kojom Šarić posluje.


''Za Šarića je 36 kilograma mala količina, on i dalje posluje na veliko, s količinama od po nekoliko stotina kilograma, a ova pošiljka samo je manji deo količine s kojom obično trguje Šarićev klan'', kaže naš izvor.


U Šarićevoj ekipi i dalje je nekoliko osoba koje su uspele da izbegnu hapšenje i na poternicama su Interpola, ali i na optužnicama koje je protiv njih podiglo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal. U međuvremenu, Šarić je angažovao i nove ljude, a posao i dalje ide po staroj šemi, u kojoj su, posle kupovine kokaina, glavni posrednici mornari na prekookeanskim brodovima, koji su glavni za prebacivanje droge na obale Evrope.

2024 © - Vesti online