Subota 24.10.2009.
12:42
Tanjug

Gul: Srbija ključna za stabilnost Balkana

"U poziciji u kojoj se nalazimo nameravamo da odnose usmeravamo i vodimo ka cilju strateške saradnje. Taj cilj je zajednički i dostižan, jer uprkos tome što nam se granice ne dodiruju, Srbiju uvek posmatramo kao suseda. Upravo je to glavna poruka koju ću za vreme posete preneti mom prijatelju, predsedniku Tadiću i srpskim zvaničnicima", rekao je Gul u intervjuu Tanjugu uoči prve posete Srbiji otkako je stupio na predsedničku dužnost.

Kako je sam istakao u intervjuu nacionalnoj agenciji, on je i prvi predsednik Turske koji dolazi u posetu Srbiji nakon pune 23 godine.

Gul je naglasio da posebno poštuje i deli stratešku viziju Tadića o budućnosti bilateralnih odnosa i saradnje naših dveju zemalja koje je srpski predsednik izrekao prilikom njihovih ranijih razgovora.

Govoreći o Kosovu, čiju je nezavisnost Ankara priznala među prvima, Gul je rekao da "Turska ceni pristup Srbije koji se može uzeti za primer ne samo u regionu, već i u čitavom svetu, a taj pristup počiva na pravno-diplomatskom rešavanju spornih pitanja".

"Svesni smo i razumemo osetljivost Srbije po pitanju Kosova. Naše priznavanje nezavisnosti Kosova, sa čijim narodom imamo snažne veze, a čija je nezavisnost došla kao rezultat dugotrajnog angažovanja međunarodne zajednice, nije usmereno protiv Srbije. Taj stav ne bi trebalo da predstavlja prepreku za razvoj odnosa između Turske i Srbije", dodao je on.

Svoju predstojeću posetu Beogradu, pored njene simbolike i važnosti koje nosi, vidi kao "značajan korak, koji odražava i nastavlja se na napredak zabeležen u bilateralnim odnosima tokom poslednjih godinu dana".

2024 © - Vesti online