Subota 26.11.2011.
03:08

Oli Ren: Evro neće propasti

"Uopšte ne verujem u propast evra", izjavio je Ren na konferenciji za novinare posle razgovora sa novim šefom italijanske vlade Mariom Montijem, dodajući da "nema mesta spekulacijama o propasti evra".

Evro će opstati: Oli Ren

"Italija je članica osnivač Evropske unije i evra, ona je dakle jedan od osnovnih delova evra i ostaće to i u budućnosti", rekao je evropski komesar.

Ranije, italijanska vlada je u saopštenju navela da su francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa Montijem u Strazburu, istakli da su "svesni da bi propast Italije dovela neminovno i do propasti evra".

"Jasno je da će državnici iz zemalja zone evra učiniti sve kako bi obezbedili stabilnu i solidnu budućnost evra" sprovodeći odluke sa evropskog samita održanog krajem oktobra i donoseći "nove odluke" na predstojećem samitu 9. decembra, rekao je Ren.

Monti je juče nakon sastanka sa Sarkozijem i Merkel, ponovio obećanje da će uravnotežiti italijanski budžet do 2013. godine, iako je zaobišao pitanje da li će postizanje tog cilja zahtevati još mera štednje, kao i da li će, ako to bude slučaj, time
rizikovati ulazak italijanske privrede u recesiju.

2024 © - Vesti online