Petak 25.11.2011.
18:34
Vestionline

Rumuni traže od Rusa da budu odgovorni

Rumunija "izražava nadu da će ruska strana i dalje pokazati odgovornost i pozitivno odgovoriti na nameru NATO da razvije strateško partnerstvo sa Ruskom Federacijom", prenosi agencija Mediafax.

Raketa Iskander

U saopštenju se navodi da je Rumunija, kao članica NATO, solidarna sa svojim saveznicima i da je stav NATO o izjavi Medvedeva nedavno izneo generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da su odluke samita NATO u Lisabonu o saradnji NATO-Rusija u antiraketnoj obrani, najbolja politička osnovu razvoja saradnje u toj oblasti. Predsednik Medvedev je u sredu izjavio da bi mogao da odluči da se, u slučaju potrebe, preduzmu mere uništenja sistema antiraketnog štita
NATO za presretanje i kontrolu
.

Medvedev je zapretio da bi Rusija mogla da postavi raketni nuklearni sistem "Iskander" u baltičkoj enklavi Kalinjingrad, ako SAD nastave da, bez dogovora, sprovode plan o postavljanju antiraketnog štita u Evropi.

Rumunija je februaru 2010. godine prihvatila poziv predsednika SAD Baraka Obame za učešće u američkom odbrambenom antiraketnom sistemu. Maja ove godine Vrhovni savet za odbranu (CSAT) Rumunije je odobrio da se elementi antiraketnog štita postave u vazdušnoj bazi Deveselu, na jugu Rumunije.

Sistem će u Rumuniji biti funkcionalan 2015.godine
 

2024 © - Vesti online