Subota 26.11.2011.
08:00
Vestionline

Izbelite zube na prirodan način

Jabuka polira zube i otklanja naslage

Beljenje zuba kod stomatologa vremenom čini mnogo osetljivijim i podložnijim kvarenju. Zato je važno da pronađete prirodan način za blistavi osmeh.

"Postoje namirnice koje pomažu zubima da zadrže boju i mnogi moji pacijenti su nastavili da ih jedu posle hemijskih tretmana izbeljivanja", kaže stomatolog Rejmond Garison.

Za blistav osmeh, jedite voće i povrće koje "čisti" zube. Na primer, boraniju, karfiol, šargarepu i celer. Ove namirnice "čiste" zube za vreme žvakanja, tvrde profesionalci. Pljuvačka koja se oslobađa tokom žvakanja takođe pomaže neutralisanju kiseline i štiti zubnu gleđ. Jagode i narandže poliraju zube.

Mlečni proizvodi sa visokim nivoom kalcijuma pomožu da zubi budu zdravi i beli, a posebno tvrdi sirevi koji uklanjaju čestice hrane. Stručnjaci objašnjavaju da mlečni prizvodi sadrže mlečnu kiselinu koja sprečava propadanje zuba.

Ako se ipak odlučite da belite zube kod stomatologa, imajte na umu da će vam biti potrebno nekoliko tretmana i da svaki od njih traje najmanje pola sata. Naravno, izbegavajte duvan, soja soseve, vina, kafu i čaj ako želite da vam zubi blistaju.

2024 © - Vesti online