Petak 25.11.2011.
11:37
Srna

Srpske zatvorenike premlaćuju u Zenici

Foto: Ilustracija
 



U apelu, koji je upućen poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, osuđenici tvrde da su na stalnoj meti napada bošnjačkih osuđenika, jer su osuđeni za ratne zločine, navodi "Pres RS".


Nemanja Jovičić, koji u Zenici od prošle godine izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdi da je ove godine tri puta brutalno pretučen samo zato što je Srbin i ističe da su četvorica srpskih osuđenika izloženi stalnoj diskriminaciji, psihičkom zlostavljanju i premlaćivanju.


Jovičićev advokat Duško Tomić naveo je da u zeničkom zatvoru ordinira grupa osuđenika bošnjačke nacionalnosti koja konstantno maltretira i tuče srpske zatvorenike, ali da se uprkos tome zahtjevi srpskih osuđenika za premještaj u neki od zatvora Republiku Srpsku redovno odbijaju.


"Reč je mahom o Srbima koji su osuđeni za ratne zločine pred nekim od sudova u Federaciji BiH pa ih, u skladu sa tim, i upućuju na izdržavanje kazne u KPZ Zenica", ističe Tomić.


Šef parlamentarnog Odbora RS za predstavke građana Radomir Pašić obećao je da će se Odbor uskoro zauzeti za srpske osuđenike i pokušati da inicira kod nadležnih da se ovom problemu već jednom stane u kraj.


"Sigurno je da će ta molba biti pažljivo razmotrena i da ćemo pokušati da pomognemo. Nažalost, jedino što možemod a tražimo od nadležnih institucija da ispitaju tačnost navoda iz pisma i posle toga da pokrenemo inicijativu da se taj problem reši", kaže Pašić.


Miko Škorić iz Boračke organizacije RS pozvao je nadležne institucije da se uključe u rešavanje pitanja bezbednosti srpskih osuđenika u zeničkom zatvoru i istakao da bi, ako Uprava zatvora već ne može da osigura njihovu bezbednost, bilo logično da ih premeste u neki zatvor u Srpskoj.

2024 © - Vesti online