Petak 01.01.2010.
10:42
Srna

Hrvati dokazuju "velikosrpsku agresiju"

Kandidati za novog predsednika Hrvatske, Ivo Josipović (levo) i Milan Bandić, veruju da srpska kontratužba za genocid "nije utemeljena" i da je na njima da to dokažu
 

Hrvatska, povodom odluke Srbije da podnese kontratužbu za genocid Međunarodnom sudu pravde, ističe da je spremna da dokaže činjenice i "o odbrani hrvatske države i konačnoj pobedi nad agresorskim snagama".

U saopštenju se navodi da će se Hrvatska, istovremeno, i dalje zalagati za izgradnju dobrokomšijskih odnosa. To isto, uz podnošenje kontratužbe, tvrdi i srpski predsednik Boris Tadić, uz nadu da može da dođe do nekog "vansudskog poravnanja".

Nezavisni kandidat za predsednika Hrvatske i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić smatra da tužba Srbije "nije utemeljena".

"Naša će tužba, kada je dobijemo, poništiti njihovu, jer ona nema utemljenje", rekao je Bandić za HRT.

Povodom odluke Vlade Srbije da podnese kontratužbu protiv Hrvatske, kandidat za predsednika Hrvatske iz Socijaldemokratske partije Ivo Josipović rekao je za HRT da Srbija ima pravo da tuži Hrvatsku, a da je na Hrvatskoj da taj spor dobije.

Josipović, koji je učestvovao u timu koji je pripremao hrvatsku tužbu protiv Srbije, podsetio je da je Hrvatska tužbom tražila otkrivanje sudbine zatvorenih i nestalih, povratak kulturnog blaga i procesuiranje ratnih zločina. Ocenjujući da tužbe opterećuju odnose, Josipović je naveo da je "važno da budu ostvareni ciljevi tužbe".

2024 © - Vesti online