Petak 25.11.2011.
12:41
T. Zečević - Vesti

Posebna briga za dijasporu

Dr Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicinske akademije
 


Naš sagovornik je svestan i toga da za ustanovu na čijem je čelu nemaju svi reči hvale, ali dodaje da se greške ispravljaju u hodu i da se sve čini da bi usluge bile što bolje.

Naši ljudi iz dijaspore rado odlaze na VMA, kakav ih tretman očekuje?
- Drago nam je što naše rasejanje ima poverenja u VMA. Poznato nam je i da oni sve preglede i lečenja plaćaju, znamo i da kratko borave u Srbiji. Zato sve činimo da im skratimo administrativnu proceduru i omogućimo im da u što kraćem vremenu dobiju dijagnozu, obave eventualno neki operativni zahvat i postoperastivni tretman. Hoću da poručim ljudima iz dijaspore da će im VMA i ubuduće maksimalno izlaziti u susret.
 

Klinike za ugled

Centar za transplantaciju organa - bubrega, jetre, matičnih ćelija, odavno je prevazišao naše granice. Sa dolaskom novih mladih anesteziologa i kardiohirurga, biće moguće raditi mnogo više operacija. Klinike za plastičnu hirurgiju, toksikologiju, dermatologiju su odavno stekle ugled.

Pacijente interesuju kadrovska osposobljenost i opremljenost VMA?
- I pored teške finansijske situacije, VMA nikada nije zapostavljala usavršavanje svojih kadrova. I sada su neki naši lekari - kardiohirurzi, opšti hirurzi, stručnjaci za transplantaciju organa, nefrolozi, na stručnim specijalizacijama. Borave ili su se već vratili iz poznatih centara u SAD i u Evropi. Ne propuštamo ni kongrese, seminare, simpozijume. Rečju, VMA je potpuno u toku sa savremenim dostignućima u medicini.


I pored toga stručnjaci su odlazili sa VMA?
- Iako nezadovoljnih svuda i uvek ima, odlazak sa VMA je bilo taman koliko i u drugim sličnim ustanovama, pa to takozvano osipanje kadrova doživljavamo kao prirodnu pojavu. No, u toj priči ima još nešto. Oni koji su nas svojevremeno napuštali, možda zbog finansijskih razloga, sada nam se vraćaju, i mi ih sa zadovoljstvom prihvatamo.


Među vašim pacijentima ima i zadovoljnih i nezadovoljnih?
- VMA je sačuvala svoj poznati odnos prema pacijentu koji je uvek bio i ostao na prvom mestu. No, tačno je da nas svi ne hvale, ima i nezadovoljnih, ali zahvaljujući baš takvima mi popravljamo i podižemo stepen naših usluga. Naravno, prioritet nam je da nezadovoljnih pacijenata bude što manje, zato radimo na poboljšanju komunikacije između lekara, sestara i pacijenata, odnosno između čitavog osoblja unutar VMA.
 

Otvoreni za saradnju

VMA ima saradnju sa vojnim i civilnim zdravstvenim ustanovama u Češkoj, Austriji, SAD, Italiji, Grčkoj, Norveškoj, Angoli... Takođe, na VMA specijaliziraju stranci, trenutno su tu lekari iz Australije, BiH, Republike Srpske, Crne Gore, Libije.

2024 © - Vesti online