Petak 25.11.2011.
08:48
Beta

Kina kreditira Venecuelu sa 6 milijardi dolara

Ne veruje da neko u njegovoj Venecueli kritikuje veze sa Kinom: Ugo Čaves
 

Ministar energije Venecuele Rafael Ramires izjavio je da će zahvaljujući novom kreditu proizvodnja nafte, u kojoj će sarađivati kineska i venecuelanska preduzeća, biti povećana sa 100.000 na oko 330.000 barela dnevno.


Od ukupno šest milijardi, četiri milijarde dolara namenjene su za povećanje produkcije, 1,5 milijarda za projekte rafinerija i pola milijarde za nabavku bušilica i opreme, rekli su zvaničnici.
 

SAD najviše kupuju, Kinezi najviše kreditiraju

Iako su SAD i dalje najveći kupac venecuelanske nafte, Kina je poslednjih godina postala najveći strani kreditor Venecuele i već se obavezala na joj odobri više od 32 milijarde dolara u kreditima. Kineske kompanije u Venecueli učestvuju u izgradnji pruga, a pored ugovora u naftnom kreditu dogovoreno je i da Kina učestvuje u unapređenju venecuelanske elektroenergetske mreže.

Najnoviji ugovori sa Kinom izazvali su kritiku venecuelanske opozicije koja je predsedniku Ugu Čavesu prebacila da ti krediti nisu korisni za privredu zemlje i za državno preduzeće Petroleos de Venezuela SA. Opozicija je postavila i pitanje sve većeg iznosa kredita i, posebno, ugovornu odredbu da Venecuela treba da ih otplati Kini u nafti.


Čaves je, u televizijskom obraćanju odbacio optužbe opozicije i, braneći sve tešnje veze svoje zemlje sa Kinom, optužio svoje kritičare da su stali na stranu američkog "imperijalizma".


"Ne znam kako neki Venecuelanci mogu da kritikuju ove veze sa Kinom. Mislim da je to što rade, praćenje instrukcija iz Pentagona i Bele kuće", rekao je Čaves.

2024 © - Vesti online