Petak 25.11.2011.
00:09
B92

Napad psom je pokušaj ubistva

"Sve zavisi od okolnosti i posledica. Međutim, svaki napad psom povlači krivičnu odgovornost. U poslednjem slučaju u autobusu na liniji 58, pošto nije bilo telesnih povreda, napad vlasnika psa i njegovog saučesnika može se kvalifikovati kao nasilničko ponašanje, izazivanje opšte opasnosti i napad na službeno lice, pošto je u pitanju vozač autobusa na radnom mestu", rekao je Bajazit za "Blic".

Prema Krivičnom zakonu Srbije, upotreba psa za napad može se tretirati kao napad bilo kakvim oružjem.

"Ukoliko neko psa koristi da iznudi neki novac, ili recimo da opljačka nekog, to je isto kao i da je imao u ruci štanglu ili automatsku pušku. Ukoliko tu štanglu ili vatreno oružje upotrebi, odgovaraće isto kao i da je upotrebio psa i u zavisnosti od stepena povreda može da odgovara za nanošenje lakih, odnosno teških povreda, pokušaj ubistva ili ubistvo i nikakva olakšavajuća okolnost mu nije to što je pas uz njegovo huškanje bio izvršitelj dela", smatra Bajazit.

Nekadašnji direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Dobrivoje Radovanović smatra da počinioci ovih krivičnih dela iza psa žele da sakriju svoju odgovornost.

"Poznato nam je da su se psi koristili kao oružje u ratovima, kako za mučenja, tako i za ubistva zarobljenika, pogotovo u Prvom svetskom ratu.

U Srbiji nema toliko slučajeva upotrebe psa u kriminalnim radnjama, ali je moguće da oni koji koriste životinju da bi povredili drugu osobu misle da će na taj način izbeći odgovornost i da neće direktno biti okrivljeni za krivično delo. Neki životinju upotrebljavaju iz straha, a neki da bi na taj način pokazali svoju nadmoć nad onim kog pokušavaju da zaplaše ili povrede", kaže Dobrivoje Radovanović.

Vladan Vukčević, dugogodišnji sudija krivičar, kaže da je najbolji pokazatelj blage kaznene politike prema vlasnicima pasa to što se broj istih krivičnih dela povećava.

"Kazna za napad sa psom ne sme da se razlikuje od drugih krivičnih dela iste vrste, odnosno ne sme da bude bitno da li je neko delo počinio psom, nožem ili štanglom. Sa aspekta mog iskustva, preblaga je kaznena politika, ali treba uzeti u obzir i to da se u poslednje vreme promenio odnos ljudi prema životinjama, pogotovo kad je reč o psima, što verovatno utiče i na izrečene kazne", objašnjava Vukčević.

Nahuškao rotvajlera da ubije čoveka

 

Jovica Nedeljković osuđen je 17. novembra na 18 godina zatvora, jer je 2008. godine nahuškao svog pasa na prijatelja Dragana Arsića, koji je posle napada preminuo od ujeda. Nedeljkovićev pas rase rotvajler naneo je čak 67 rana od kojih je iskrvario i preminuo na mestu napada.

 

Obrazlažući presudu sudija Goran Mladenović je rekao da je Nedeljković supruzi naredio da odveže rotvajlera i dovede ga u sobu “iako je znao da je pas opasan i da može doći do smrtne posledice”.

2024 © - Vesti online