Četvrtak 24.11.2011.
22:31
Blic

Vlada Srbije usvojila Protokol o postupanju kod nasilja nad ženama

Ona je istakla da će usvajeni Protokol o postupku nadležnih institucija u slučajevima nasilja nad ženama obavezati Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde, rada i socijalne politike i zdravlja kako i na koji način će se reagovati u slučajevima porodičnog nasilja.


Navodeći da je usvajanjem protokola napravljen pomak u borbi protiv nasilja nad ženama, ona je ukazala da će ta ministarstva imati obavezu da napišu svoje posebne protokole za postupanje.

Prema podacima projekta “Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja” koji sprovodi Ministarstvo rad i socijalne politike u saradnji sa UNDP, a uz podršku Kraljevine Norveške, od početka godine u nasilju u porodici ubijeno 27 žena.

Ona je, povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, navela i da je poslednjih godina u Srbiji sve veći broj prijavljenih slučajeva nasilja.


- To ne mora da znači da je nasilje u porastu. Verujemo da je taj broj veći jer su ljudi ohrabreniji da prijave nasilje i nadamo se da će se ta tendenciji nastaviti - istakla je Petrović.

Najrasprostranjenije je psihičko zlostavljanje, a zatim slede fizičko, potom ekonomsko i na kraju seksualno nasilje, a prema podacima, čak trećina žena izložena je istovremeno kombinaciji različitih formi nasilja, među kojima je najčešće kombinacija psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

- Zabluda je da se nasilje vrši nad a ženama koje žive u nekom ruralnom području, koje su manje obrazovane ili ekonomski nezavisne. Svaka žena može da postane žrtva- naglasila je Tamara Petrović.

Ona je najavila da će sutra početi kampanja 16 dana aktivizma “Ne okreći leđa nasilju. Prijavi ga”, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici.

Početak kampanje označava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, a kraj označava 10. decembar, dan kada je pre 61 godine doneta Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

2024 © - Vesti online