Četvrtak 24.11.2011.
22:08
Beta

Naslednice SFRJ zajedno prijavljuju potraživanja

Odbor je razmatrao način prijave potraživanja prema agencijama Jugobanke i Beogradske banke u Njujorku, mešovitim bankama kod kojih su bila deponovana sredstva Narodne banke Jugoslavije bivše SFRJ i koja su bila blokirana od 30. maja 1992. nakon uvođenja sankcija međunarodne zajednice prema SRJ, a koje su u postupku likvidacije od početka 2002. godine.

Uprava za bankarstvo države Njujork obavestila je države naslednice bivše SFRJ, kao poverioce, da je 22. jula 2011. pokrenut postupak prijave potraživanja u likvidaciji navedenih agencija, podseća se u saopštenju.

Krajnji rok za prijavu potraživanja od agencija Jugobanke i Beogradske banke u Njujorku je 22. januar 2012. "S obzirom da je o iznosu potraživanja postignut zajednički stav, dogovoreno je da države naslednice zajednički prijave svoja potraživanja prema Agencijama Jugobanke i Beogradske banke u Njujorku", ističe HNB.

Kako se navodi u saopštenju HNB-a, stav je predstavnika država naslednica bivše SFRJ u Odboru, osim predstavnika Slovenije, da su Srbija i Crna Gora naslednice Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), prema Sporazumu između dve države o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza.

Delegacija Slovenije smatra da je samo Republika Srbija naslednica SRJ.

Zbog insistiranja Slovenije na tom stavu, Odbor je zaključio kako se ne bi blokirao dalji rad Odbora, da u ime države naslednice SRJ supotpisnici rezolucije Odbora donesene na ovom sastanku budu predstavnik Srbije i predstavnik Crne Gore, da rezoluciju potpišu s takvim rešenjem saglasni predstavnici država naslednica, a da se Vladi Slovenije u ime Odbora uputi pismo s molbom da razmotri navedeno rešenje, saopštila je HNB.

Idući sastanak Odbora biće u Makedoniji.

2024 © - Vesti online