Četvrtak 24.11.2011.
20:54
Ž. Marković - Vesti

I Ganić znao za logor smrti

Izmiče pravdi: Ejup Ganić

Hapšenje osumnjičenih za zločine nad Srbima u zloglasnom logoru Silos u Tarčinu mogao bi da označi početak opsežne akcije dovođenja odgovornih za nedela u Sarajevu pred lice pravde, ali još uvek je nemoguće dati odgovor na pitanje da li će procesuiranje izbeći nekadašnji pripadnici najvišeg vojnog i političkog vrha takozvane Republike BiH.

Naš list nezvanično saznaje da su informacije o hapšenju osumnjičenih za zločine u Silosu u pravosudnim krugovima kolale danima pre akcije što navodi na zaključak da podaci iz Tužilaštva BiH cure raznim kanalima.

Zbog toga se opravdano sumnja da su svi pohapšeni za Silos znali da će se to dogoditi već neko vreme, pa su već počeli pripreme za svoju odbranu.


- S jedne strane, Tužilaštvo BiH konačno počinje, bar na izgled da radi nešto u vezi sa zločinima nad Srbima, pa je povećan intenzitet istrage protiv Atifa Dudakovića, sada su pohapšeni odgovorni za Silos, a verujte, vrlo brzo će javnost biti obaveštena i o napretku u slučaju Dobrovoljačka. Samo, pitanje je da li će srpske žrtve biti u potpunosti zadovoljne, jer sve sluti da će se nalogodavci izvući - kaže naš izvor iz pravosudnih krugova, koji je insistirao na anonimnosti.

U zatvor i sudiju Jukića

 

Davorin Jukić

Mnogi preživeli iz Silosa kažu da, pored uhapšene osmorke, još nekoliko ljudi koji su imali direktnu vezu sa logorom, mora da odgovara.

 

Tu se pre svega misli na Edhema Godinjaka, Envera Dupovca, Milana Božića i aktuelnog sudiju Suda BiH Davorina Jukića.

Slavko Jovičić Slavuj, koji je preživeo najbrutalnija mučenja i torture u Silosu, kaže da su osmorica prekjuče uhapšenih odgovorni za osnivanje i postojanje logora, ali se nada da će proces protiv njih dovesti do nalogodavaca.


- Nadam se i verujem da će proces dovesti istragu i do, između ostalih, svih članova ratnog Predsedništva RBiH, jer stenogrami sa sednica tog organa pokazuju da su i Mirko Pejanović, i Miro Lazović i Ejup Ganić znali za ono što se događa u Silosu, a ništa nisu učinili da to spreče. Stengoram sa 347. ratnog predsedništva BiH pokazuje da je Alija Izetbegović tada rekao da se u Silosu drže Srbi koji nisu ni za šta krivi. To znači da su svi oni znali za logor.

A tek šta će biti sa Vahidom Karavelićem ili Nedžadom Ajnadžićem koji je u januaru 1994. godine obišao sve ćelije, a sada je kandidat za ministra odbrane BiH i ja u parlamentu treba da glasam za njega - kaže Jovičić.

A šta je sa drugim stratištima?

 

Interesantno je da je samo dan posle hapšenja osumnjičenih za Silos u banjalučkim medijima objavljen intervju sa visokim funkcionerom SDP-a i potpredsednikom FBiH Svetozarom Pudarićem, koji je izjavio da je došlo vreme da se Sarajevo suoči sa svojom ratnom prošlošću i da se brže procesuiraju zločini nad Srbima u tom gradu.

 

- Ovo društvo napokon treba da sazri i raščisti i sa Kazanima i drugim stratištima. Mislim da Sarajevo ne može da bude pravi grad sve dok se ne seti porodice Ristović u Velešićima, koja je likvidirana u svojoj kući, i to dok je ručala za stolom - rekao je Pudarić.

2024 © - Vesti online