Četvrtak 24.11.2011.
19:38
Vestionline

Rasvetlite sudbinu nestalih na KiM

"Crveni krst" zabrinut i kritičan

Sastanku, koji je održan u Beogradu, prisustvovali su i zvanični predstavnici vlasti Beograda i Prištine, kao i predstavnici međunarodne zajednice, udruženja porodica nestalih lica i Crvenog krsta.

Veoma smo zabrinuti zbog sporosti ovog procesa, rekla je predsedavajuća Radne grupe Lina Milner i dodala da odsustvo novih informacija o potencijalnim grobnicama i pitanje neidentifikovanih posmrtnih ostataka predstavljaju stvarne prepreke bržem napretku.


Iako je od dešavanja na Kosovu prošlo više od deset godina, od ukupno 6.019 lica, koja su Međunarodnom komitetu Crvenog krsta prijavljena kao nestala, sudbina njih 1.799 i dalje je nepoznata. Od prethodnog javnog sastanka Radne grupe, održanog u aprilu prošle godine u Prištini, rasvetljena je sudbina samo 74 lica, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.


"Vlasti u Beogradu i Prištini snose prvenstvenu odgovornost za rasvetljavanje sudbine nestalih i pružanje podrške njihovim porodicama. Postoji neodložna potreba da obe strane pojačaju napore i iskoriste sve resurse koji su im na raspolaganju kako bi brzo pribavile nove informacije", rekla je Milner.


Radna grupa je humanitarni forum kojim predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, a uspostavljena je 2004. godine pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN.

2024 © - Vesti online