Četvrtak 24.11.2011.
16:03
Beta

"Dijalog Beograda i Prištine voditi aktivno"

Evropski komesar: Štefan File
 

File je saopštio da je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu odao priznanje srpskom rukovodstvu za privrženost evropskim integracijama i da je "ohrabrio poslednje, pozitivne pomake u dijalogu Beograda i Prištine".

Prema njegovim recima, "Evropska unija očekuje da će se dijalog nadalje aktivno odvijati i voditi ka opipljivim rezultatima kroz iznalaženje praktičnih rešenja u korist naroda".

File je takođe "primio k znanju skorašnje korake u sprovođenju do sada postignutih sporazuma" u dijalogu i izrazio očekivanje da će "ubrzo uslediti drugi koraci koji će što je pre moguće omogućiti efikasnu implementaciju svih dogovora".

Kako je ukazao, "ti koraci su od ključnog značaja da bi preporuka Evropske komisije za sticanje kandidatskog statusa Srbije bila pozitivno primljena u zemljama članicama Unije", pre no što odluka o kandidaturi bude doneta u decembru.

File je pohvalio skorašnji napredak u borbi protiv organizovanog kriminala ali je i zatražio da srpske vlasti "udvostruče napore u tom pravcu".

Prema njegovim rečima, Srbija treba da istraži što veći broj slučajeva organizovanog kriminala, uključujući one na najvišem nivou, i da donese presude u tim slučajevima.

Naveo je i da treba učiniti sve da se suzbiju pokušaji lažnih azilanata da zloupotrebe slobodni vizni režim sa Evropskom unijom, "što uključuje i donošenje dugoročnih mera za socijalno-ekonomsku integraciju ranjivih društvenih grupa kao što su Romi".

File je saopštio da je sa Dačićem razmenio gledišta o trenutnoj političkoj klimi u Srbiji, i da je u tom smislu izrazio očekivanje Evropske unije "da će predizborna kampanja biti vođena konstruktivno i odgovorno, na liniji sa evropskim stremljenjima Srbije".

2024 © - Vesti online