Četvrtak 24.11.2011.
15:08
Blic

VIDEO: Dve decenije bez Fredija Merkjurija

Energičan na sceni sa zanimljivim nastupima, Fredi Merkjuri je uzor mnogima
 

Britanski rokeri, koji ove godine slave 40 godina postojanja, su među najprodavanijim muzičarima na svetu - a najviše albuma prodali su tokom dve decenije posle Merkjurijeve smrti.

Legendarna grupa "Kvin"

Gitarista Brajan Mej i bubnjar Rodžer Tejlor i dalje su u poslu a Merkjurijeve pesme poput "Bohemian Rhapsody" i "Don't Stop Me Now" smatraju se danas klasicima.

Britanski list "Indipendent" naveo je da pevačeva smrt "deluje kao mali zastoj u njegovoj karijeri". Od smrti, Merkjurijev uticaj je rastao a nove generacije umetnika poput Lejdi Gage, Robija Vilijamsa i grupa "Foo Fighters" i "Muse" ga navode kao glavnog učitelja.

Merkjuri je sa 45 godina umro u Londonu 24. novembra 1991. godine. Nekoliko godina bio je HIV pozitivan i umro je od bronhitisa koji je bio posledica AIDS-a.

Ostaće zapamćen po karakterističnim nastupima uživo, opčinjavajućem vokalu i hitovima poput "We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love".


Mjuzikl "We Will Rock You" koji je pokrenut 2002. godine i dalje puni pozorište u Londonu, a nedavno je bio i na turneji po svetu, od Australije i Južne Afrike do Japana, Evrope i Las Vegasa.

Interesovanje za Merkjurija je toliko da Saša Baron Koen, tvorac "Borata" radi na projektu o pevaču. Film će se fokusirati na godine oko koncerta "Live Aid" 1985.

"Iako fizički nije ovde, njegovo prisustvo je snažnije nego ikada", naveo je Mej u svom blogu povodom Merkjurijevog 65 rođendana 5. septembra.

2024 © - Vesti online