Četvrtak 24.11.2011.
14:43
Beta

Uhapšen još jedan pomagač neonacističke grupe

Uhapšeni Andre E. je od 2003. u "tesnoj vezi" sa članovima "Nacionalsocijalističkog podzemlja"

Policija i specijalne jedinice jutros rano su pretresle više stanova u istočnonemačkim gradovima Drezden, Jena i Cvikau, uzmeđu ostalog i stan uhapšenog Andrea E.

Kako je danas saopšteno, on je od 2003. bio u "tesnoj vezi" sa članovima "Nacionalsocijalističkog podzemlja" i pomagao u izradio video-filma u kojem članovi neonacističke bande objavljuju da su odgovorni za dva ubistva.

"Nacionalsocijalističko podzemlje" otkriveno je ne zahvaljujući veštini vlasti, već sticajem okolnosti početkom meseca kada su dva njegova člana izvršila samoubistvo posle pljačke banke. Pretres njihovih stvari i automobila-prikolice u kojem su stanovali doveo je policiju na ključne tragove na osnovu kojih se ispostavilo da su pripadnici ove grupe od 2000. do 2007. ubili devet građana
inostranog porekla i jednu policajku. Grupi je pripadala i predprošle sedmice uhapšena Beate Čepe, a u zatvoru se od prošle nedelje nalazi još jedan pomagač grupe.

Neonacistička trojka je još krajem devedesetih bila poznata vlastima, ali im se kasnije gubi svaki trag, a istražne vlasti devet ubistava migranata ni ujednom trenutku nisu dovele u vezi sa neonacistima.

Vlasti sada nastavljaju intenzivno da tragaju i za daljim aktivistima ili pristalicama neonacističkih ili ekstremno desničarskih grupa koji su "Nacionalsocijalističkom podzemlju" pružali podršku. Državna bezbednost i savezni i pokrajinski uredi za suzbijanje kriminala našli su se poslednjih dana na udaru teške kritike zbog ove afere, jer se ocenjuje da su samo ozbiljni propusti u njihovom radu mogli da dovedu do toga da neonacistička banda neotkrivena ubija skoro čitavu deceniju.

Bundestag je prekjuče uputio izvinjenje porodicama žrtava koje su prošle decenije ubili neonacisti i posebno zbog toga što su u istrazi često sumnjičeni upravo ljudi iz bliskog okruženja žrtava.

2024 © - Vesti online