Subota 24.10.2009.
12:16

Gadafi: Pomozite siromašnim zemljama

Gadafi, koji trenutno predsedava Afričkoj uniji je, u pismu upućenom Razvojnoj konferenciji Evropske unije, koja je u toku u Stokholmu, pozvao na stvaranje Sveskog ekonomskog saveta, ocenivši da Grupa 20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u naglom razvoju (G20) nije otišla dovoljuno daleko u ostvarivanju ovih ciljeva.

"G20 nije dovoljna da bi se uhvatilo u koštac sa ovim problemima, koji nemaju samo ekonomsku, već i socijalnu dimenziju", ocenio je on.

U pismu se navodi da bi u okviru Doha runde pregovora o svetskoj trgovini, koji se vode u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), trebalo da budu ukinute poljoprivredne subvencije u razvijenim zemljama koje, kako je ocenio, stavljaju afričke poljoprivrednike u podređen položaj.

"Ne razumemo taj jako nepravedan sistem trgovine, koji kažnjava poljoprivrednike u Africi", ocenio je Gadafi.

Paskal Lami traži da se pregovori ubrzaju kako bi se u 2010. godini postigao novi globalni trgovinski ugovor

Generalni direktor STO Paskal Lami rekao je u petak da je postizanje novog globalnog trgovinskog ugovora u 2010. nemoguće ako učesnice ne ubrzaju pregovore.

Gadafi je pozvao na nova pravila u finansijskom sistemu, kojima bi bili zaštićeni siromašni i na globalne poreze na luksuznu robu, koji bi bili upotrebljeni za finansiranje razvoja.

Gadafi je lider zemlje sa najvećim rezervama nafte u Africi. U septembru je proslavio 40. godišnjicu na čelu države.

"Slažemo se da je demokratija važna za razvoj, ali se ne slažemo da je demokratija, kako je shvataju na  Zapadu, pogodna", ocenjuje se u pismu libijskog lidera evropskim kolegama.

2024 © - Vesti online