Četvrtak 24.11.2011.
00:02
RTS

Odbranjena barikada kod Dudinog krša

01.15 - Pripadnici Kfora napustili Dudin krš. Srbi ojačali barikadu koju su pripadnici mađarskog kontigenta pokušali da uklone.
00.45 - Okupljeni Srbi potisnuli vojnike Kfora stotinak metara od mesta na kojem se nalazila bodljikava žica. U povlačenju, Kfor ispalio desetine patrona suzavca. Više građana zatražilo lekarsku pomoć zbog upotrebe suzavca i povreda zadobijenih u koškanju sa Kforom.
00.06 - Kfor bacio suzavac na Srbe okupljene oko barikade kod Dudinog krša. Građani pokušavaju da podignu novu barikadu.   
Kfor postavio bodljikavu žicu i bacio suzavac na Srbe

Najpre je grupa od 20 vojnika u sredu uveče peške prešla barikadu i postavila bodljikavu žicu, odvojivši je fizički od građana koji su dežurali. Potom je Kfor angažovao teške građevinske mašine koje su počele da ruše betonsku barikadu.

Istovremeno sa intervencijom Kfora oglasila se sirena u Zvečanu i u Dudinom kršu je počeo da se okuplja veliki broj građana koji su mirno protestovali.

Mađarski pripadnici Kfora su transporterima i kordonom blokirali Srbe, a u nekoliko navrata upotrebljen je suzavac protiv okupljenih građana. Došlo je i do guranja i koškanja između pripadnika Kfora i meštana, nakon čega je više Srba zatržilo lekarsku pomoć.

Na severu Kosova građani dežuraju na 18 barikada.

Dva pokušaja "osvajanja" Dudinog krša

Barikada kod Dudinog krša, kao mesto mogućeg proboja pripadnika Kfora, poslednji put je pominjana 17. novembra, ali je tada kolona od 11 vozila muđunarodnih snaga propuštena pored barikade u Zupču i uputila se ka Zubinom Potoku.

 

Kfor je, inače, pokušao da ukloni barikadu kod Dudinog krša u dva navrata. Prvi put, 18. oktobra, konvoj vozila se sa pola puta vratio u Prištinu. Četiri dana kasnije, 22. oktobra, građani koji su dežurali na barikadi nisu dozvolili prilaz vojnicima Kfora.

2024 © - Vesti online