Sreda 23.11.2011.
20:51
RTS

Amerikanci pomahnitali u strahu od muslimana

Islamski teroristi glavna tema republikanaca

Santorum je, tokom debate vodećih republikanskih političara u Vašingtonu o nacionalnoj bezbednosti SAD i spoljnoj politici, rekao da bi, kao predsednik Amerike, uveo posebnu kontrolu za muslimane.

"Bili bi posebno proveravani oni za koje postoje najveće šanse da bi počinili neki zločin i jasno je da su muslimani ti na koje bi trebalo da se obrati pažnja", izjavio je Santorum, bivši republikanski senator iz Pensilvanije.

Biznismen Herman Kejn donekle je podržao taj stav partijskog kolege, poznatog po konzervativnim stavovima. Međutim, nije konkretno naveo muslimane kao one koje bi posebno trebalo pregledati na aerodromima. Kejn smatra da bi bezbednosne transportne službe trebalo da sprovedu takozvanu ciljnu identifikaciju potencijalnih terorista.

"Bilo bi previše pojednostavljeno uvesti etničko profilisanje, već je potrebno da se time bave bezbednosne agencije i da određuju ko će biti profilisan", istakao je Kejn.

Kongresmen Ron Pol iz Teksasa oštro se usprotivio ideji da se muslimani posebno proveravaju na aerodromima, rekavši da nikada ne bi trebalo podrediti slobode i ljudska prava bezbednosti.

"To je kao kada biste postavili kameru i policajca u svaku kuću, očekujući da ćete tako sprečiti nekoga da bije ženu ili decu. Nećemo sprečiti zločine ako se pretvorimo u policijsku državu", izjavio je Pol.

Nekadašnji predsedavajući američkog Kongresa Njut Gingrič, koji prema poslednjim istraživanjima vodi među republikanskim kandidatima, rekao je da je bitno sačuvati pravo svakog da se smatra nevinim, dok se ne dokaže krivica. Ipak...

"Ukoliko želite da nađete nekog ko pokušava da unese nuklearno oružje na američko tle, sigurno je da ćete koristiti sva raspoloživa sredstva da dođete do informacija o tome", rekao je Gingrič.

2024 © - Vesti online