Sreda 23.11.2011.
10:33
Vestionline

Ameri ne daju vojne podatke Rusiji

Stejt department nezadovoljan ponašanjem Rusije
 

U saopštenju portparola Stejt departmenta Viktorije Nuland, navodi se da su SAD spremne da nastave razmenu podataka sa Rusijom, ukoliko Moskva bude nastavila da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi.

"Mislimo da je važno da se preduzmu neke kontramere prema Rusiji i možda će ovo iskristalisati situaciju u pogledu povratka pregovorima", rekla je ona.

Iako je Rusija 2007. suspendovala sporazum, SAD i saveznici su nastavili da ispunjavaju svoje obaveze, pružajući Rusiji podatke o svojim snagama, javlja AP.

Američka agencija navodi da se očekuje da i evropski saveznici, takođe potpisnici CFE-a, obustave podelu infromacija sa Moskvom.

Ova suspenzija razmene informacija je uglavnom simbolična, navodi američka novinska agencija, budući da će SAD i njeni saveznici nastaviti da daju iste informacije drugim potpisnicima, uključujući ruske saveznike, kao što su Belorusija, koja ih može proslediti Rusiji.

Ruski moratorijum na važenje CFE stupio je na snagu u ponoć 12. decembra 2007.

Sporazumom je ograničen bio broj tenkova, aviona i drugog konvencionalnog oružja koji je mogao da bude raspoređen zapadno od Urala, ivice evropske Rusije.

Američka administracija je poboljšanje odnosa sa Rusijom proglasila prioritetom i neki napredak uočava, između ostalog, postizanjem sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja ("START-3"), koji je stupio na snagu ove godine, ali su razgovori zastali zbog tenzija oko američkih planova za instaliranje protivraketne odbrane u Evropi, navodi AP.

2024 © - Vesti online