Sreda 23.11.2011.
07:37
B92

Hrvatska u EU i ako ne ispuni uslove

Pol Vandoren

Unija će nastaviti da pažljivo prati kako zvanični Zagreb reformiše pravosuđe, bori se protiv korupcije i restukturiše sektore brodogradnje i čelika, ali do hrvatskog ulaska u EU nema kaznenih mehanizama za neizvršavanje obaveza, rekao je Vandoren za Rojters a prenosi Hrvatska televizija.

Ističući da je 1. jul 2013. u pristupni ugovor upisan bezuslovno, Vandoren je rekao da od sada do ulaska u Uniju Evropska komisija može slati samo upozoravajuća pisma hrvatskim vlastima.

Vandoren se nada da se to neće desiti jer to u zemljama članicama neće stvoriti pozitivnu sliku o Hrvatskoj.

"Ne treba potceniti psihološki efekat pisma upozorenja", rekao je on i dodao da nakon ulaska zemlje članice mogu aktivirati mnoge zaštitne mehanizme ako Hrvatska bude kršila principe unutrašnjeg tržišta EU.

Evropska komisija očekuje da će Hrvatska nastaviti da ispunjava obaveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u pogledu restrukturirsanja brodogradilišta u poteškoćama i da će potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji pre stupanja u članstvo, prenosi HTV izjavu Petera Stanoa, portparola komesara EK za proširenje Štefana Filea.

Stano je podsetio da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno takmičenje nakon što se obavezala da će restrukturisati brodogradilišta u poteškoćama i da su te obaveze navedene i u ugovoru o pristupanju koji će biti potpisan početkom decembra.

Prema protokolu koji je pridodat pristupnom ugovoru, EK može da traži od Hrvatske da vrati svu pomoć za restrukturisanje koju su brodogradilišta dobila od marta 2006. godine, ako do dana pristupanja ne budu potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

"Važno je pristupiti potpisivanju privatizacionih ugovora s odabranim ponuđačima što je pre moguće. To je nužan naredni korak u procesu restrukturisanja koji treba dovesti do održivih brodogradilišta", izjavio je Stano.

2024 © - Vesti online